Sıkma tarifi
Sıkma nasıl yapılır?
Sıkma İçi tarifi
Sıkma İçi nasıl yapılır?
Çukurova bölgesinin geleneksel hamur işlerinden biri olan sıkmayı, biz de beğenerek yiyoruz.
Geçenlerde komşularımdan öğrendiğim bir ipucu; bu hamur işinde artan ekmeklerin israf edilmeden tüketilmesi sağlanıyor. Nasıl derseniz tarifi aşağıda vereceğim.
Yumuşacık ve lezzetli bir yufka oluyor ve evde yapacağınız döner, peynir- domates-maydanoz, yumurta salatası ile dürüm yaparak yenebilecek bir ikram oluyor.
Sahurda kahvaltı tarzı yemeği sevenler için de alternatif olabilir.
Biz bu hamur işini yeşil fasulye kavurmasıyla yedik.
Sıkma içi tarifi
Bölgede sıkma için peynir soğanlı iç yaptıklarında soğanı küp şeklinde kıyıp az sıvıyağda şeffaflaşana kadar kavurup daha sonra peyniri ilave ediyorlar. Bu da soğanın acısını ve kokusunu azaltıyor; denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler
Kuru ekmek (evde kalmış, dilim ya da bütün olabilir)
Un
Yarı yarıya ılık su ve süt (tamamen su da olabilir)
1/2 paket maya
Yapılışı
Hamur yoğuracağınız bir kaba ekmek parçalarını koyup üzerine üstünü örtecek kadar ılık su dökerek ekmeklerin iyice yumuşamasını sağlayın. (Ilık suyun bir kısmı süt olabilir, hamur daha yumuşak oluyor. Ben hem süt- su karışımını hem de sade ılık suyla denedim, her ikisi de güzel oldu.)
Yumuşayan ekmekli suyu blendırla iyice çekin ve boza kıvamında bir sıvı elde edilir. Bu karışımın üzerine kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edin ve yoğurun. Hamurun üstünü nemli bir bezle kapatın.
Hamuru yarım saat kadar dinlendirin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alın, pazılar yapın ve tezgâh üzerine de un ilavesiyle servis tabağı büyüklüğünde açın.
Teflon tavayı önce harlı ateşte, daha sonra orta ateşe getirip açtığınız yufkaları alt üst yaparak pişirin. Biz ocak üstü saçta pişirdik.
Pişen yufkaların sertleşmemesi için yanlarından taşacak şekilde temiz bir örtüyü ya da kağıt havlu serili uygun bir tencereye pişirdiğiniz yufkaları koyup, örtüyü de üzerlerine kapatın ve tencerenin ağzını da kapalı tutun.
Hamurunuzun tamamı bitene kadar bu işlemi sürdürün.
Afiyet olsun.
Not: Ben, hamurun miktarına göre ikiye ya da üçe böldüm. 10 luk pazılar yaptım. Baklavada yaptığımız gibi küçük açıp aralarına un katıp bir kenarda beklettim. On tane açıp pişirdim, sonrasında bir on diye devam ettim.
Hamuru yoğururken içine bir kaşık da çörek otu kattım.
Ekmeğin her tarafını kullanabilirsiniz. Blendırdan çektikten sonra birşey kalmıyor. Suyu önce çok fazla koymamak lazım, yoksa yufkalar açmakla bitmez:)
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Merhaba Sare Hanım,
Tanıştığımıza çok sevindim. Sizin siteniz de çok güzel, hemen birkaç tarifi denemek için gözüme kestirdim. Ellerinize sağlık, görüşmek üzere, hayırlı iftarlar…
Kadir geceniz mübarek, dularınız kabul olsun inşaallah..
Teşekkürler. İlk fırsatta böreği denemek istiyorum. Görüşmek üzere, sevgiyle kalın.
Thank you, I know you do very beautiful things.
ne güzel yayınlamışsın sen nereden buluyorsun?
Tatlım bir gün yapıp, yeriz. olur mu?
Sitenizde çok güzel tarifler var.Denemek isterim..sevgiler.
Neriman hanım, teşekkür ederim. Beğeniniz beni çok mutlu etti. Tekrar görüşmek dileğiyle, sevgiler.
Tarifleriniz çok güzel.Sitenizde öyle.Bahar gelmiş ne güzel çekmişsiniz.Özledik doğrusu..sevgiler
Sıkma diyince akan sular durur Sare hanım bu mübareklerin içersine ister fasülye kavurma koyun isterseniz peynir ne olsa yenir …
Filiz hanım, ne güzel yorumlar bırakıyorsunuz.
Teşekkür ederim.