Mazlak inciri – İncir reçeli tarifi
Mazlak inciri- İncir reçeli nasıl yapılır?
Bu sene gene inanılmaz bir reçel çılgınlığı yaşıyorum. Bu sıcakta çarşıya gittim. Neden derseniz kavanoz almak için:) Evde nerdeyse hiç kalmadı ama reçel- marmelat yapmaya devam.
Yaz başında yaptığım, ham yeşil incir reçelini mevsimine bırakıp, şimdilerde pazarda satılan bir adı da mazlak olan incirlerle iki günde bal renginde lokum gibi incir reçeli yaptım. Duyurulur.
Kesinlikle muhteşem oldu.
Güzel bir haftasonu geçirmeniz dileğiyle…
Malzemeler
60 adet incir (olgunlaşmayan –erkek incir deniyor)
1,5 kilo şeker
2,5 l su
2-3 parça limon tuzu (nohut büyüklüğünde)
1/2 limon suyu
Yapılışı
İncirler iyice yıkanır.Alt ve üst kısmından hafifçe alınır.
Temizlenen incirler bir tencereye konup üstünü örtecek kadar su doldurulur ve haşlanır. Karın kısmının da yumuşaması sağlanır. Lütfen dikkat edin erimesin.
Haşlanan incirler süzdürülür ve bir örtü ya da kâğıt havlunun üzerine serilir ve kuruması sağlanır.
İncirler kururken reçeli yapacağımız büyükçe bir tencereye şeker ve su konup, şeker eriyene kadar karıştırarak orta ateşte kaynatılır.
Kaynayan şerbetin içine suyu süzülmüş ve üzerine birkaç iğne yada kürdan darbesiyle delinmiş incirler ilave edilir ve orta ateşte bir süre kaynatılır. Ocaktan alınır ve bir gece bekletilir.
Ertesi gün önce incirler şerbetten alınır ve şerbet bir süre kaynatılır ve incirler ilave edilir, limon tuzu ve limon suyu ilavesiyle kıvamı gelene kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edilir.
Ocaktan alınan reçelin ilk sıcaklığı çıkınca kavanozlara doldurulur kapakları sıkıca kapatılır ve ters çevrilir. Soğuyana kadar altüst şekilde kalır ve soğuyunca dolabınızın en güzel köşesinde yerini alır.
Afiyet olsun.
Not: İçine daha iyi şerbet geçmesi için incirleri iğnelemek iyi oluyor.
Kavanoz kapaklarını kapatmak için; kavanozları kapatmadan önce sıcak su içinde bekletip iyice kurulayıp kapatılır. Bu sayede kavanoz içindeki lastik kısım sıcak suyun etkisiyle gevşeyip, kavanozun ağız çevresini sıkıca kapatıp hava almasını önleyecektir.
Reçelin kıvamı için; mutlaka kaşıktan akışı ağır bir şekilde olması gerekiyor. Bir de bir kaba alınan bir kaşık şerbetin soğuması sağlanır ve kıvam ayarı yapılabilir. Ne çok durusu ne de çok koyusu iyi oluyor.
Karanfil, damla sakızı ve vanilya gibi aromatik ilaveler yapmadım. İncirin kendine has kokusunu korumaya çalıştım. Siz arzu ederseniz katabilirsiniz.
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Sare’cim ziyaretin ve yorumun için çok teşekkür ederim.Reçel harika bayılırım ellerine sağlık.Bu arada merak ettim Adanalımısın???
Sımsıcak sevgiler….
Derya hanım, Adanalı değilim ama Adana’ya bayılıyorum. Görev gereği bereketli toprakların üzerindeyiz ve bizden de bereketini esirgemiyor. Yorumunuz için teşekkür ederim fakat yorum panlinde bir sıkıntı var cevabımı hemen göremeyebilirsiniz. Siz Adanalı mısınız? Sevgilier.
tariflerinize bayıldım:)
ellerinize sağlık…
sayfanızda gezintime dewam edeceğim….
bana yaptığınız güzel ziyeret için teşekkür ederim…
antalya,lı mısınız?
yorularınıdan öyle bie çağrışım aldım sanki:)
sevgilerimle…
Ayşegül hanım, güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim, daha çok yeni tuzekmek. Korkuteli – Antalya’da üç yıl bulunduk. Antalya’yı da çok severim. Teşekkürler , sevgiler.
Bu lezzetli reçelinizden tatma imkanım oldu.Gerçekten çok lezzetli idi.En yakın zamanda tanışmak ümidi ile..Sevgiler..
Teşekkürler, reçeli tatmış olmana ayrıca sevindim. Görüşmek ümidiyle…
Thank you, I’m trying to explain detailed
tebrik ederim bir adanalı kadar güzel yapmışsınız.elinize sağlık.ben uzakta bu incirlere uzaktan ulaşamıyorum:((
Sibelcim, çok teşekkür ederim. İncir benim en sevdiğim meyvelerin başında gelir ve her anlamda değerlendirmek isterim. Sizlerle ancak yazıyla ve fotoğraflarla buluşabiliyorum. Gün gelir, ikram etme fırsatım olur. Mutlu yıllar…
Çok sevgiler.