Zibek Diblesi tarifi
Birbirine dik iki yuvarlak taştan oluşan el değirmeninde, alttaki taşın ortasında bulunan demir çubuğa verilen ad, zibek. Zibek, ağaç kökü anlamında açıklanıyor Türkiye Türkçesi Ağızlar Sözlüğünde. Ama bu ad gelmiş pırasa, soğan, sarımsak gibi bitkilerin tohum aşamasında tam ortasında çıkan tohumları taşıyan kol, dala ad oluvermiş. Güzel Türkçem.
Aynı zamanda cücük, erkek soğan, södek gibi adlarda alıyor.
Çocukluğumda anneanne bahçesinde gördüğüm, pek de ilgi göstermediğimiz zibek. Bu tatlı, sulu soğan dalıyla yeniden Adıyaman’da, el arabalarında karşıma çıktı. Arabalarda demet demet satılırdı. O zamandan beri Yumurtalı kavurması yaparım ya da yemeklerin yayında bulundururum. Bu defa size Karadeniz’in meşhur diblesinin, zibekle yapılışının tarifini vermek istiyorum. Kahvaltılara çok yakışıyor. Muhteşem bir lezzet, sunulur.
Malzemeler
1 demet zibek
1 yemek kaşığı pirinç ya da bulgur
1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
1 tatlı kırmızı biber ya da
2 yemek kaşığı domates suyu
Tuz
Karabiber
Maydanoz, Taze kişniş (Üzerine incecik kıyılıp kullanılır.)
Yapılışı
Zibekler yıkanıp süzülür. Çok kalın olmayacak şekilde kıyılıp zeytinyağında güzelce kavrulur.
Soğanların rengi değişip hafifçe şeffaflaşınca üzerine ince kıyılmış kırmızı biber, pirinç ve tuz ilave edilir. Gerekirse birkaç yemek kaşığı sıcak su ilave edilip tencerenin kapağı kapatılıp orta ateşte pişirilir.
İlk sıcaklığı geçtikten sonra servis ediir.
Afiyet olsun.
Fotoğraflarda kullandığım uç, tohum kısımlarını da mutlaka kullanınız, müthiş bir aroması var. Salata, kavurmalarda ve hatta taze ikramı çok keyifli oluyor.
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Bizim cücüklere bazı yerlerde zibek, sübek, zübek de deniliyormuş 🙂 Bu da güzel bir tarifmiş, tohum kısımlarını hiç kullanmadım ama görüntüsü çok hoş, bulunca bir de böyle deneyeyim.Ellerine sağlık.
Nergizcim, teşekkür ederim.
Daha bilmediğimiz ne adlarla anıla gelmiştir, kimbilir.
Afiyetle,sevgiler.