Zerdeçal helvası tarifi
Zerdeçallı helva tarifi
Zerdeçallı helva nasıl yapılır?
Zerdeçal; Türkiye’ de yetişmeyen fakat İpek Yolu marifetiyle tanıştığımız, körinin ana maddesi olan Pakistan, Hindistan ve Çin’de yetiştirilen bu baharatın faydaları saymakla bitmiyor. Ben zerdede safranı daha renklendirmesi için kullanıyorum, ayrıca bazı et yemeklerinde de severek kullanıyorum.
Geçenlerde annem, bu helvayı babaannesinin kendisine çocukken çok çelimsiz olduğu için yaptığını ve kendisine yedirdiğini anlattı.
Basit bir hesapla bu tarifin 70-80 yıl öncesine kadar gittiği ve bu baharatın o günlerin küçük Anadolu şehrinde bile kullanıldığını bize gösteriyor.
Anneme ait olan bu tarifi sizinle paylaşmak istedim.
Malzemeler
200 gr tereyağı
1 kahve fincanından 1 parmak eksik sıvı yağ (parlak olması için)
2 su bardağı un, 2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
birkaç damla limon suyu
2-3 yemek kaşığı zerdeçal
Önce derin bir tencereye, su, zerdeçal ve toz şekeri koyup, kısık ateşte kenarları cızırdayana kadar karıştırarak ısıtıp birkaç damla limon suyunu ilave edip bir kenara koyalım.
Helva tenceresini ocağa koyalım, içinde tereyağını eritip, unu ekleyelim. Çok kısık ateşte tahta kaşıkla çevirerek kavurmaya başlayalım. 20-25 dk. kadar kavurunca un pembeleşir ve miyanesi (tahta kaşığın sırtına alınan bir miktar karışım göz göz oluyorsa miyaneniz olmuş demektir) gelen karışıma önceden hazırlanan şerbet dökülüp karıştırılır.
Helva şerbeti çekene kadar bastırıp bozarak karıştırın. Kapağını kapatın. 10 dk. tencerede bekletip, kaşıkla ince ince alarak tabağa sırasıyla dizelim ya da derin bir kaşığa doldurup bastırarak kaşık şekli verebilirsiniz ( buna kaşık helvası denir ) . Sapsarı, lezzetli bir helva oluyor, tavsiye ederim.
Afiyet olsun…
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Öncelikle sitenizin hayırlı olmasını diliyorum.
Sıra dışı tariflerinizin berrak ve anlaşılır bir şekilde anlatılması nedeniyle, mutfağa hakim olmayanların bile tarif etmiş olduğunuz yemekleri pişirebileceğinden eminim.
Türk damak tadının tekrar tekrar vurgulanan bu sitenin en yakın takipçisi olacağımdan hiç şüphem yok.
Helvanın rengi cok güzel olmuş, Sara’nim.
Teşekkürler, sevgiler.
Too bad I can’t find a translator on your site; your recipes look excellent and I would love to read them/
Dear Joumana, I can’t describe how happy I am, as I follow your site nearly everyday.
Your comment on my recipe is very important for me because I am very new to writing…
I like cooking since I my childhood, some of my recipes are traditional (from grans and moms) and regional.
We’ve now have added Google translator, if you’d like to have a better understanding of my posts. Thank you
Ziyaretin için ve bu tariften haberdar ettiğiniz için teşekkürler. Un helvasına zerdeçal eklemek harika bir fikir! Faydalarını öğrendikten sonra bu baharatı her şeye azar azar koyabilirim 🙂 Şaka bir yana, helvaya eminim çok yakışmıştır. Kapuskada denedim geçenlerde, servis sırasında üzerine serpiştirerek. O da güzel oldu.
Zerrincim ne zamandır blogunuzdan haberdarım fakat geçen akşam taste of beirut’ta tekrar görünce yenilerde ne var diye bakınca, sevgili zerdaçalımızı gördüm.
Samimiyetle söylüyorum zerdaçal nerdeyse bende bütün et yemeklerine balık dahil(sosuna azcık) giriyor. Ramazanda yaptığım incik tandıra ilave ettim ( çok yakışıyor)ve yayınladım.
Sevgiler.
ELLERİNE SAĞLIK CANIM.BENİ ESKİLERE GÖTÜRDÜN VE DUYGULANDIRDIN.SAĞOL
Teşekkür ederim. Sevgiler…
Oku oku şimdi bitirdim bütün blogunuzu gezmeyi. Emeğinize sağlık. Bu kadar yöresel tarifi paylaştığınız, birçok yemek sitesinin aksine tarifleri açık seçik ve sade verdiğiniz için, güzel dilimizin hakkını verdiğiniz için çoook teşekkürler. Gerçekten, çok içten sevgilerimle…
Aybigecim, teşekkür ederim. TuzEkmek beni çok mutlu ediyor çünkü dünyanın dört bir tarafında siz dostlarım oldu. Sizleden aldığım beğeniler ise heyecanımı- mutluluğumu bir kat daha artırıyor. Doğru bilgiler vermek için elimden geldiğince çabalıyorum.
Tekrar görüşmek dileğiyle, sevgiler.
Zerdeçalla acı olmuyormu sare hanım ilşginççç
Aytopcum, bu helva çok eski taaa nenelerden bize kalmış. Annemin babaannesi yaparmış sonra ananem ve bize kadar geldi. Zerdeçal acı yapmıyor hatta farklı bir aroma katıyor. sevgiler.