Çok sıcak!
Deniz kum güneş üçlemesinden artık biraz sıkılanlar varsa doğanın serin kalbine bir keşif yolculuğuna davet ediyorum.
Böyle bunaltan bir havada nerelere gidilir diye düşününce aklıma ilk gelen, yaylalar ya da serin sular… İşte sizleri serin suların aktığı iki kanyona götürmek istiyorum.
Kapıkaya ve Körkün kanyonu
Her iki kanyonun ortasında bazen incecik bazen de geniş yatağında serin sular akıyor. Bunlar; Çakıt çayı ve Körkün ırmağı. Çukurova’nın bereketinin kaynaklarından biri olan Seyhan’a kavuşana kadar bu yollardan geçiyorlar.
Kapıkaya kanyonu, Adana’ ya 40 km uzaklıkta Karaisalı ilçesinde olup yaklaşık 200 m. yükseklikte etrafında kızılçam, çınar, zakkum, defne, murt ve yenilerde dikimi yapılan akasya ağaçlarıyla kaplı,
bu koca gövdeli göğe ulaşmaya çalışan ağaçların altında adaçayları, merdoşlar, kekikler, yabani nanelere ve bilmediğim birçok bitki türüne rastlamak mümkün…
Yerköprü’den yol alıp da kanyona doğru ilerlediğinizde yabani güvercinler, bazı yırtıcı kuşlar sizi karşılayabilir. Korkmayın sakın herkes kendi telâşında…
Yapımına yeni başlanan ve birkaç ayda bitirileceği belirtilen bir proje kapsamında Kapıkaya kanyonunun doğaseverlere açılacağı müjdesini vermek isterim.
Niğde- Ulukışla’da doğan Çakıt çayı, Yerköprü’de batarak 200m. sonra tekrar ortaya çıkıp Kapıkaya kanyonu boyunca bizlere eşlik ediyor. Çakıt çayının hikâyesi ise Salbaş’dan inip Seyhan baraj gölüne dökülmesi ile son buluyor.
Kapıkaya kanyonunda posta yolu amaçlı bir yol açılmış şimdi o yol da yürüyüş güzergahının içinde,
Kapıkaya kanyonu kimi zaman genişleyip kimi zaman iyice daralıyor. Kanyonun etrafındaki kayalar ise kaya tırmanışı yapanlar için ideal .
Körkün ırmağı ve Kanyonu ise Kapıkaya gibi uysal değil, kimi yerlerde yürüyüş bile zor olabiliyor. Bu bölge de Kapıkaya kanoyonunda olduğu gibi kaya tırmanışları için kanımca pek bilinmeyen bir cennet fakat her iki kanyona rehber eşliğinde gitmek lazım.
Körkün kanyonunda tırmanışa gerek olmayan bölümüne kadar ilerlerken buz gibi akan Körkün ırmağı insanı mest ediyor.
Yörede yaşayanlar yol boyunca kanyonun imkan verdiği kimi bölümleri doğal ağıl olarak kullanıyorlar.
Yörede kapısalık denilen merdiven yardımıyla içeriye alınan oğlaklar bu doğal ağılda geceyi rahatça geçirebiliyorlar.
Yıllarını burada geçirmiş çoban neneler…
Keçiler sağılmamış olsalardı burada incir telemesi görecektiniz ama onun yerine söylenen meşhur bir söz var. ” çobanın gönlü olsa tekeden teleme çalar”
Adana- Karaisalı’da kolayca ulaşılabilecek bir başka serinlik noktası ise Dokuz Oluk ve Eğlence kanyonu… Eğlence kanyonuna henüz gidemediğim için hakkında bir şey diyemeyeceğim ama 9 Oluk noktası muhteşem… Yemyeşil, serin, nerdeyse buz gibi suların aktığı bir piknik alanı… Zamanında çalışan bir su değirmeni sizi orada bekliyor.
” Eski çamlar bardak oldu” deyimine sebep olan 3 litre su alabilen çamdan yapılmış bardaklar…
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
harika bir anlatım.muhteşem fotoğraflar.baktıkça içim gitti.seyyah ruhunuz yine ayaklanmış,ne güzel…size gıpta ediyorum.sevgiler…
Sibelcim, teşekkür ederim. Sevgiler.
Çok güzel bir paylaşım olmuş. Çamdan bardaktan buz gibi bir kaynak suyu içmek isterdim şimdi.Sevgiler.
Pembecim, teşekkür ederim. Ben de çok isterdim ama çam bardaklar artık sadece nostaljik obje olarak yerini almış.:( Sevgiler.
I am dreaming now of exploring this magical place ! Thank you for posting these photos!!!
Joumana, thank you.
İçimiz açıldı, sağ olasın Sare. Ne kadar dingin, ferah ve elzem yerler. Anadolumuz gerçekten paha biçilmez.
Özlemcim, teşekkür ederim. İnsan eli deyip de mahvettiklerimizin dışında yurdumuzun her adım başı bir cennet parçası… Sevgiler.
sareciğim,
Senin karelerinle bölgeyi geziyoruz biz de. Ne muhteşem yerler buralar. Bayıldım. Maalesef dediğin gibi elimizin ulaşabildiği her yeri mahvetmişiz. İnşallah buralar böylesine güzel ve bakir kalır.
Bodrumdan kucak dolusu sevgi ve selamlar.
Işılcım, teşekkür ederim. Dileklerimizayny ve katılmamamk mümkün değil. Güzel Bodrum’da iyi tatiller dilerim. Sevgiler.