Patlıcan Macunu

Patlıcan Macunu tarifi

Patlıcan Macunu nasıl yapılır?

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin 29. Cumhuriyet Bayramı kutlandı.
Birbirinden güzel yemeklere sahip olan Kıbrıs mutfağında macunlar ayrı bir yer tutuyor. Sizlerle geçen sene Turunç macununu paylaşmıştım. Bugün ise Akdeniz bölgesinde de yapılan ve sevilerek tüketilen patlıcan reçelinin Kıbrıs mutfağında geçen adıyla  paylaşıyorum. Patlıcan  macunu.
Bu macunun en önemli özelliği bu sebze ya yeni yetişirken ya da biterken yapılmasıdır. Zamanlama size kalmış.
Son yaptığım pazar turunda koca pazarda sadece bir tezgâhta olan tarla sonunun getirildiği patlıcanların olabildiğince en küçüğünü alıp macunu yaptım.

Malzemeler
50 adet Adana patlıcanı (en küçük boy)
1 ½ kg şeker
6 su bardağı su (reçeli kaynatmak için)
1 limon
4 nohut büyüklüğünde  limon tuzu
15 adet karanfil
1 avuç sönmüş kireç

Yapılışı

Patlıcanlar yıkanır ve başları kesilmeden kalın kısımları temizlenip kabukları soyulur. Sapı uygun boya getirilir.

Büyükçe bir kaba su doldurulur. İçine 2 parça limon tuzu ve limonun yarısı dilimlenir ve limonlu- ekşili su içinde soyulmuş patlıcanlar 2 saat kadar bekletilir.

Sönmüş kireç 2 litre kadar suyla karıştırılır. Çökmesi beklenir. Durulanan kireçli su bir başka kaba alınır ve limonlu sudan alınan patlıcanlar fazla suları sıkılıp kireçli suda 5- 6 saat suda bekletilir. Kireçli sudan çıkartılan patlıcanlar birkaç defa yıkanır.

Patlıcanlar diriliğini kaybetmeyecek şekilde iki defa haşlanır.  Her seferinde soğuk suya alınan patlıcanlar süzülür ve tekrar kaynatılır.

Kireçli suda bekletilen sonrasında haşlanan patlıcanlarsoğuk suya alınır ve süzdürülür. Elinizle hafifçe sıkarak bir mutfak örtüsünün üzerine alınır.

Macunu kaynatılacak çelik tencereye şekerin yarısı araya patlıcanlar ve üzerine kalan şekerle kapatılır ve iki saat bekletilir. Üzerine içindeki suyu dikkate alınarak en az 4 su bardağı su ilave edilir.

Hafifçe karıştırarak orta ateşte şekerin erimesi sağlanır ve kısık ateşte belli bir kıvam alasıya kaynatılır (Bu su miktarı ben yaparken 6 bardağa çıkardım çünkü kısık ateşte ve uzun süreli kaynama sonucunda şeffaflaşma sağlanıyor). Ateşten alınır ve yarım gün bekletilir. Bu işlemleri akşam- gece yaptım. Güzel fotoğraflar olmadığı için yayınlamadım.

Ertesi gün 2 parça limon tuzu ve karanfil ilavesiyle istenilen kıvama gelesiye kaynatılır.

Afiyet olsun.

Benzer Yazılar

Membrillo
Membrillo
Tespih Çiçeği Reçeli
Tespih Çiçeği Reçeli
Zeytinyağlı Yaprak Sarması- Narlı
Zeytinyağlı Yaprak Sarması- Narlı
Tezgahlarda ne var?
Tezgahlarda ne var?

Yorumlar
  1. Keriman Diril Kasım 26, 2012 23:25

    Ne kadar emekle yapılan bir lezzet olmuş bu…Ellerinize yüreğinize sağlık

  2. Sare Kasım 26, 2012 23:35

    Keriman hanımcım,çok teşekkür ederim. Biraz emekli ama değiyor.Sevgiler.

  3. Işıl Yalçıner Kasım 27, 2012 09:01

    Sareciğim,

    Kayınvalidem pek güzel yapardı. İlk evlendiğimde yapıp bize getirdiğinde çok şaşırmıştım patlıcandan da reçel olur mu diye ama çok sevmiştim. Antalyada oturduğu için onun da böyle patlıcan bulma şansı var ama buralarda nerdeeeee. Şimdi 90 yaşında ve artık o da yapamıyor ama bu tarifin çok iyi oldu. Eşim bayılır çünkü bu reçele. Bulursam az bir şey yaparım ben de. Böyle kıyıda köşede kalmış tarifleri günyüzüne çıkardığın için çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle,

  4. Sare Kasım 27, 2012 09:49

    Işılcım, teşekkür ederim. Teyzemizin ellerine sağlık onların sayesinde bizler, bu tatlara ulaşabiliyoruz. Işılcım bu reçeli Ege’nin pek bi güzel olan incecik patlıcanından da yapabilirsin. Bildiğim kadarıyla uzunca bir patlıcan onları uygun boylarda kesip aynı tarifi uygulayabilirsin.
    Çok sevgiler.

  5. pembe kekik Kasım 27, 2012 11:47

    Harika. Çok fazla patlıcan çeşidi satılmasına rağmen Adana patlıcanı bulamıyoruz burada. Şimdilik bakmakla yetinelim. Ellerinize sağlık. Nefis olmuş.

  6. Sare Kasım 27, 2012 11:51

    Pembecim, teşekkür ederim. Üzülüyorum aslında bazı ürünlerin sadece bölgede kalmasına… Ege’nin incecik olan patlıcanları ile de yapılabiliyor. Sevgiler.

  7. mine çelik Kasım 29, 2012 23:24

    canım,
    daha 2 gün önce muhabbetini yapmıştık, arkadaşın eşi mutfağa meraklı ve ondan patlıcan reçeli yapılışının! püf noktalarını dinledik 🙂
    ellerine sağlık…

  8. Sare Kasım 30, 2012 10:48

    Minecim, teşekkür ederim. “Ne tesadüf denir” değil mi? Sevgiler.

Yorumlar

Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.

Adınız (required)
 : 

Email Adresiniz (required)
 : 

Website Adresiniz
 : 

Yorumunuz :