Zeytin ağacı
Anavatanı Anadolu.
Daha çok ılık rüzgar gören, killi kireçli- su geçiren topraklarda yaşayan zeytin, çoğunlukla Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde bulunmaktadır.
Yaz kış yeşil kalan zeytin ağacı, 5- 15 m ye kadar büyüyüp, gri renkli çatlamış var.
Eğer zarar vermezsek 700- 2000 yıl arasında yaşayabiliyor.
Su, protein, yağ, selüloz, fosfor, kükürt, kalsiyum, klor, demir, bakır, manganezi ve A, C, E vitaminleri içeren suyu ise en kıymetli meyve suyudur.
Karadane, meyvesiyle yeşil ve siyah olarak kahvaltılarımızın baş köşesinde olup, suyuyla da yemeklerimize inanılmaz lezzetini verir. Giderek artan bilinçlenmeyle zeytinyağı tüketimiz artmaktadır.
Edremit, Büyük topak ulak, Çakır, Çeliste, Çelebi, Çilli, Domat, Eğriburun, Erkence, Gemlik, Halhalı, Kalembezi, Kilis, Haşebi, Sarı Ulak, Tavşan yüreği ve diğerleri gibi karşılaşabileceğimiz birbirinden güzel adlarla yetiştiği bölgelerde tanınır.
Ne mutlu ki Anadolu’ya verilmiş bu kıymetli ağaca olan duyarlılık gün geçtikte artıyor.
Köküne, gövdesine, dallarına, yapraklarına ve meyvesine sevgiyle dokunup ona samimiyetinizi verdiğinizde sessiz, kendini korumaktan aciz olan bitkiler bizlerin şevkatine, ilgisine elinden gelen cömertliği asla esirgemiyor.
Dallarında yaşayan kuşların cıvıltısıyla başınızı döndürecek güzellikteki bu gövdelerin sayısı ile dünyada 5. gene üretimde 4. olan yurdumuzda zeytin ağacı sayısı giderek artmaktadır.
Zamana meydan okumuş bu gövdeler, üzerinden geçen yılların izlerini bir sanat eseri gibi işlemiş.
Eski bir yerleşim bölgesinde bulunan bu birkaç ağaç, Antalya iline bağlı Yeşilbayır’da bulunmaktadır. Ne zaman gitsem oralardalar mı diye, yanlarına gidip bir selam vermekten hoşlanıyorum. Bir sabah yürüyüşü sırasında çekilen fotoğrafları paylaşmak, bu asırlık ağaçları sizlerle tanıştırmak istedim.
Tamamı atalardan yadigar, bundan sonra bize, çocuklarımıza ve torunlarımıza emanet.
Hepsi birer tarihi anıt olan bu gövdelerin tescillenmesi ve daha nice seneler yaşaması en büyük arzumdur.
Not: Haftaya özellikle Antakya’ya özgü, unutulmaya yüz tutmuş zeytin tarifi vermek istiyorum.
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Emeklerinize sağlık. Ne kadar güzel olmuş yazınız. Harika . Neler öğrendim sayenizde.
Nursevin hanım, teşekkür ederim.
Sevgilerimle…