Sarımsaklı Etli Banya yemeği tarifi
Bu günlerde hepimizde bir sonbahar hazırlığı telaşı var. Salçalar yapılıyor, domates suları hazırlanıyor, tarhanalar yoğruldu- mayası geliyor, sebzeler kurutuluyor- dondurucu için hazırlanıyor.
Dondurucuya attığım nadir sebzelerden biri de bamya. Taşucu pazarından aldığım bamyalardan yaptığım, güveci de andıran bu yemeği sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bamya mevsimi geçmeden tadarsanız sevinirim. Bayılacaksınız.
Malzemeler
250 gr kuzu kuşbaşı
500 gr bamya
10- 15 diş sarımsak (iri)
2 orta boy domates
1 orta boy soğan
½ limon suyu
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 çay kaşığı karabiber (piştikten sonra üzerine serpmek için)
Yapılışı
Bamyalar yıkanır ve kalın bir mutfak örtüsünün üzerine serip kurutulur. Baş kısmı temizlenir.
Başını temizlerken dikkat edilecek şey; kalın baş kısmını bıçakla konik şekilde döndürerek, çekirdekli et kısmına geçmesine imkân vermeden temizlenir.
Soğan sıçandişi şeklinde kıyılır.
Domatesler yıkanıp soyulur ve küp şeklinde kesilir.
Tabanı kalın bir tencere az zeytinyağı ilavesiyle yağın yanmasına fırsat vermeden ısıtılır. Üzerine yıkanıp kurutulmuş kuşbaşı etler ilave edilir. Suyunu salmasına fırsat vermeden kavrulur.
Etlerin üzerine kıyılmış soğanlar ilave edilir ve şeffaflaşana kadar kavrulur. Kavrulan etli soğanın üzerine domatesler de ilave edilir ve kavrulur.
Kavrulan domates soslu etin üzerine 4 su bardağı kadar kaynar su ve biraz tuz ilave edilir. Etler yarı yarıya pişene kadar orta ateşte kaynatılır.
Etler yarı yarıya piştiğinde üzerine hazırladığımız bamyalar ve gerekirse sıcak su da ilave edilip bamyaların pişmesi sağlanır.
Burada dikkat edilecek konu zaman ayarlaması yapılması gerekmektedir. Bamyalar ve etlerin pişmesinin sonuna doğru sarımsakların da ilave edilmesi ve hepsinin pişmesinin aynı anda bitmesi gerekmektedir.
Sarımsakların ilavesinden sonra limon suyu ve gerekirse tuz da eklenip pişme işlemi sonlandırılır. Üzerine karabiber serpilir.
Sarımsaklı bamya yemeği bir süre dinlendirilir ve limonla servis edilir.
Afiyet olsun.
Not: Sadeliğin lezzeti olumlu yönde etkilediğini düşündüğüm için sebzeleri dondurucuya hazırlarken fazla müdahale etmiyorum.
Bamya için; bamyaları güzelce yıkadıktan sonra kalın bir örtünün üzerine serip suyunu çekesiye kadar kurumasını sağlıyorum. Kuruyan bamyaların başlarını yukarı da açıklamaya çalıştığım şekilde temizleyip yeterli miktarlarda torbalar doldurup derin dondurucuda saklıyorum.
Hazırladığımız yiyeceklerin ağız tadıyla yenmesi dileğiyle…
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Ben de dondurucu için mutlaka hazırlarım. Çok severim. Ellerine sağlık. Sevgiler.
Pembecim, teşekkürler. Sevgiler.
Dondurucuya mutlaka atarım bamya, çok severiz. Ama hep tavuklu pişiririm, ellerine asğlık sevgili Sare.
Narince, biz de eskiden Çankırı’da çiçek bamyayı tavuğun kolu, kanadı,ciğeri ve bölünebilen küçük parçaları ile yapardık. Çok lezzetli olur, bilirim. Teşekkürler.
canim ellerine saglik
Gülcancım, teşekkür ederim. Sevgiler.
Sare’cim ben de kışlık ayırıyorum bamyaları. Ama biraz yağ, domates, soğanla hafiften ateş görüyorlar sonra kaldırıyorum, çiğden hiç atmadım ama deneyeceğim. Bamyasız yaşayamam! =)
Özlemcim, bamyaszı yaşayamadığını biliyoruz. Balığı bile yapıyorsun:))- Girit mutfağının enlerinden… Sadeyi tercihim nedense lezzeti değiştirir korkusuyla… Ellerine sağlık, canım. Sevgiler.