Gebere- Kapari Turşusu

Kapari Turşusu tarifi

Kapari Turşusu nasıl yapılır?

Kaparinin tomurcuk olduğunu biliyor muydunuz?

Kapari bitkisini yıllar önce Antalya’da gördüm. O günden sonra hazırını aldığım kapari turşusunun nasıl yaparım telaşına düştüm tabii ki…

Birkaç denemeden sonra en sonunda geçen sene Tisan’da topladığım kaparilerle istediğim lezzeti bulduğumu düşünüyorum.

Yaptığı gönüllü hizmetlerle hayranlık toplayan,  nerdeyse 40 yıldır kurduğu vakıf, Hasvak  ile pek çok hizmetin yapılmasında önderlik eden çok sevdiğim büyüğümüz  Engin Öztürk hanımefendi bizimle birlikte kapari topladı:)) Birlikte çok güzel saatler geçirmiştik. Kendisine sevgi ve saygılarımı gönderiyorum.

Bölgede gebere diye de tanınan kaparinin turşusunun yapabilmek için önce içeriğinde bulunan hardal yağı glikosidinden dolayı acısının giderilmesi gerekiyor. Bunu gidermek için yaptığım denemelerimin ilkinde tuzla harmanlayıp bekletmiştim. Elde ettiğim lezzet, acı idi… Bir diğeri ise haşlayıp acısını çıkarmaktı. Geçen sene son yaptığım denemede ise kaparileri suda bekleterek acısını çıkartıp daha sonra sirkeli su ile turşusunu kurmak en güzel sonucu verdi.

Kapari turşusu yaparken sadece tomurcuk kaparileri değil. Çiçek açtıktan sonra oluşan karpuzcuklar ve hatta ucunda ufacık tomurcukların olduğu sürgün uçlarından da turşu yapılabilir. Bisiklet bindiğimiz bölgede dün sabah bir torba topladık. Islattım.

Kapari tomurcukları protein, vitamin, mineraller bakımından çok zengin olduğu için doyurucu bir besin.

Çiçekleri çok güzel oluyor ve kokusu da pek güzel…

Malzemeler

Kapari

Tuz

Sirke

Yapılışı

Kapariler toplanır ve yıkanıp temizlenir. Dikkatli olmak gerekiyor kapari dallarının üzerinde bol miktarda karınca dolaşıyor.

Yıkanan kapariler üzerini örtecek kadar soğuk su ile doldurulur. Acı kokusunu suyu değiştirirken fark edeceksiniz. Günde iki defa suyunu değiştirerek acı koku gidene kadar değiştirmeyi sürdürüyoruz.

Bekletilen kaparilerin acı kokusunun azaldığını fark edeceksiniz. Tadına da bakmayı ihmal etmeyin.

Tatlanan ve acısı geçen kapariler yıkanır ve bir örtü üzerine serilip fazla suyu alınır. Kavanoza doldurulur. 1/3 ü su olmak üzere sirke ve su karışımı hazırlanır üzerine uygun miktarda salamura tuzu ilave edilip eritilir ve kaparilerin üzerini örtecek kadar doldurulur. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve serin bir yerde rengi değişip tadını alana kadar bekletilir.

Afiyet olsun.

Not: Kaparinin acısını çıkarmak için beklettiğimiz sürede rengi de değişiyor.

Turşunun lezzeti hemen oluşmuyor. Tadı zaman içinde kendini buluyor.

Bulduğunuzda kapari toplamayı ihmal etmeyin, yapmaya değer bir lezzet oluyor.

Kapariyi turşu olarak sade servis edebileceğiniz gibi zeytinyağı ve taze sıkılmış limon suyu ile de çok güzel oluyor. Tavsiye ederim.

Bu bölgede gebere diye bilinen kaparinin tomurcuk haline de motuk denmektedir.

Ne yazık ki yurdumuzda bu kıymetli bitki yeterince tanınmıyor ve hatta tarla, bağ gibi ortamlarda kendiliğinde yetiştiği için yok edilmeye çalışılıyor. Buradan TuzEkmek aracılığıyla kaparinin tanıtımında azcık yararlı olabildimse ne mutlu bana:))…

Benzer Yazılar

Anneler Gününüz Kutlu Olsun
Anneler Gününüz Kutlu Olsun
Bahara Merhaba
Bahara Merhaba
Bayram geliyor- Antep fıstığı ezmesi
Bayram geliyor- Antep fıstığı ezmesi
Frambuazlı tart
Frambuazlı tart

Yorumlar
  1. Işıl Yalçıner Haziran 14, 2012 21:38

    Benden de sevgi ve saygılar Engin hanım’a Sare’ciğim.
    Olamaz böyle bir şey dedim. Tam da bir önceki iletine yorum yazdığım anda sen bu iletini yayınlayınca. Çünkü, nerde yetiştiğini çok merak ettiğim kapari bitkisi geldi önüme. Hem de tazecik, yemyeşil halleriyle. Turşusunu alırım zaman zaman. Hatta en son sevgili Tijenle Ayvalık buluşmamızda birlikte onun önerdiği bir yerden almıştım. Gözüm doymuyor ya öyle çok almışım ki halen bitmedi. Buzdolabında saklıyorum bozulmasın diye. Ama evde yapılanın yerini hiçbir şey tutmaz. İşte onun için bu sayfayı ve seni çok seviyorum. Merak ettiğim herşey var burada.

    Harikasın arkadaşım.

    Çooook sevgi ve selamlar,

  2. sare Haziran 15, 2012 14:36

    Işılcım, büyük tesadüf buna derler.
    Beğenmeniz beni çok yüreklendiriyor. Çok teşekkür ederim.
    Mutlu bir haftasonu diliyorum, çok sevgiler.

  3. pembe kekik Haziran 14, 2012 21:42

    Bizim evden hiç eksik olmaz.Toplarız ya da pazarda satılandan alarak yaparız.İki kızım da çok seviyor.Su ve sirke ölçülerimiz aynı yöntemimiz farklı. Ellerine sağlık.Sevgiler:)

  4. sare Haziran 15, 2012 14:37

    Pembecim, siz nasıl yapıyorsunuz merak ettim.
    Çok sevgiler.

  5. fsbo Haziran 14, 2012 23:22

    Bu kapari nasil GEBERE olmuş ki:)

  6. sare Haziran 15, 2012 14:38

    Sema hanımcım, bilemem. Bu dil bilimcilerin işi… Çok sevgiler.

  7. derya Haziran 15, 2012 05:15

    Sare’cim günaydın Kapariyi bir çok blogda gördüm ama bulup alamadım.Çok merak ediyorum açıkçası ellerine sağlık turşu süper görünüyor.Kısmetse bir sorun olmazsa Temmuz ayının ilk haftası kısmetse Adana’dayım:)))Görüşmek dileğiyle öpüyorum.

  8. sare Haziran 15, 2012 14:40

    Deryacım, iyi akşamlar. Çok teşekkür ederim.
    Görüşmek dileğiyle, sevgiler.

  9. sibel yüksel Haziran 15, 2012 05:18

    çocukluğumda saat çiçeği dediğimiz bitki meğer kapari imiş.Adana’da ve benzer bitki örtüsüne sahip yerlerde yabani olarak kendiliğinden yetişiyor.bilgilendirici yazılarınıza ve resimlerinize bayılıyorum.sevgiler…

  10. sare Haziran 15, 2012 14:47

    Sibelcim, aaaa böyle bir ismi olduğunu bilmiyordum. Teşekkürler, çok sevgiler.

  11. Özlemaki Haziran 15, 2012 06:20

    Sare, ellerine sağlık. Ciddi bir kaparisever olarak yeterince bilinmemesi beni de üzüyor. Hep dış pazara gönderiyorlar. Anafi adasında da çok çıkıyor (Santorini’nin hemen üstü).

  12. sare Haziran 15, 2012 14:50

    Özlemcim, gerçekten çok üzücü… Eskiden buralarda çiçeklerini alırlarmış şimdi oda bitti deniyor. Umarım bir an önce kıymeti anlaşır. Çok sevgiler.

  13. Aybige-Kedi Defteri Haziran 16, 2012 00:37

    Pamukkale’de çok vardır, Hierapolis’i gezdirirken İspanyollar’a kapari bitkisini ve çiçeğini gösteririm hep orada, onlarda pek kıymetli olan kaparinin bizde nasıl sebil olduğunu ve bitkisini görünce çok şaşırırlar. Kulakları çınlasın 🙂 .

  14. sare Haziran 16, 2012 06:09

    Teşekkürler, Aybigecim. Çok olduğu için kıymeti bilinmiyor herhalde…
    Mutlu bir haftasonu diliyorum. Sevgiler.

  15. ahmet gökçe Haziran 22, 2012 08:17

    Aslen Ayvacıklı körfez çocuğuyum. Edremit Körfezinin tüm otlarını bilirim. İnternetteki gebere tariflerine benim de eklemek istediğim bir tarifi buraya yazıyorum. Gebereler toplanır, yıkanır, üzerine tuz serilerek 40 gün acı suyunun akması beklenir, Daha sonra kavonaza alınır. Dolapta istediğin zaman istediğin kadar çıkararak tuzlama zeytin gibi zeytin yağı ve kekik ilave ederek tüketilir.

  16. sare Haziran 22, 2012 12:23

    Ahmet bey, ziyaretiniz ve katkınızdan dolayı çok memnun oldum. Teşekkür ederim. Tarifinizi mutlaka deneyeceğim.Saygılar.

  17. İbrahim Ü.Aydın Temmuz 11, 2012 06:16

    Ben topladığım kapari tanelerini bir kavonozda biriktiriyorum üzerine tuz atıyorum 15-20 gün sonra yıkayıp sirkenin içine atıyorum.Geçen yıl bu şekilde yaptım çok hoş olmuştu.Salatalarda ve makarnada çok güzel oluyor.Ayrıca ben her gün 5-6 tanesini dalından koparıp yutuyorum.Denemenizi tavsiye ederim.

  18. sare Temmuz 11, 2012 07:57

    İbrahim bey, sizin yaptığınız şeklinde de yapılabilir. Ellerinize sağlık. Biz de kapariyi birçok şekilde severek tüketiyoruz. Dalından koparıp yutmak neye iyi geliyor acaba? Paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler… Yürüyüş- bisiklet yolumuzda o kadar çok var ki…
    Kolaylıklar diliyorum.

  19. ismail sümbül Ağustos 27, 2012 15:10

    peki ticari olarak satmak için turşunun bozulmaması gerek.bunun için hazırladıgımız turşuya ilaveten gıda katkı maddesi olarak ne konulabılır? bırde  sırke yerıne asetik asit konulabılırmı? daha şeffaf ve hoş görünüyor.

  20. Sare Ağustos 27, 2012 20:01

    İsmail bey,merhaba. Yaptığım yiyeceklerde ticari amaç olmadığı için ayrıca kullanılabilecek koruyucu maddeleri bilmiyorum. Bir kaç senedir yaptığım gebere- kapari turşusunda ise buna gerek olduğunu düşünmüyorum. Bana göre yapacağınız turşuda sirke oranını artırmak ve belki limon tuzu da ilave edilebilir.Asetik asit doğal olarak sirkede bulunmaktadır. Ayrıca, bu bitkinin yapısından dolayı şeffaf olacağını düşünmüyorum.
    Kolaylıklar dilerim.

  21. Merve Mart 21, 2013 23:35

    Merhabalar Sare hanım, kapari ile yeni tanışanlardanım. Bulunduğum yerde kapari yok diye sızlanırken annem elinde koca bir kavanoz kapari ile geldi. Ancak bahsi geçen kapariler neredeyse 2 yıllık ama hep buzdolabında saklanmış ve kavanozun kapağı hiç açılmamış. Sadece üzerinde beyaz benekçikler oluşmuş. Bozulmuş mudur yoksa hale tüketilebilir mi biz karar veremedik. Siz ne dersiniz?

  22. Sare Mart 22, 2013 00:02

    Merve hanım, geç olması hiç olmamasından daha iyidir. Kapari benim mutfağımın belli başlı tatlarındandır ama zor bir soru sormuşsunuz. Ben şu anda geçen 1 yıl öncesinin kaparilerini kullanıyorum. Sirke çok koruyucu bir madde pek birşey yapacağını sanmıyorum ama azcık tadıp ne olup bittiğini test edebilirsiniz.
    Sevgilerimle…

  23. MURAT ÇELİK Mart 29, 2013 13:48

    Merhaba,
    Ben Diyarbakır’da 22 dönüm arazide kapari ürünü yetiştiriyorum. Yakında ürün toplanmaya başlanacağından alıcı firmalar ile irtibat kurmaktayım.
    Ürün ihtiyacı olanlar varsa detaylar için benimle iletişime geçebilirler.

    Murat ÇELİK
    Elektrik-Elektronik Mühendisi
    Tel:0.532.7205196

  24. mahiye Nisan 30, 2013 23:39

    İyi aksamlar benim tursu ile ilgili bi odevim var ve ben hic tanimadigim halde kapariyi sectim cunku faydalari okumakla bitmio ancak nerede bulacagimi maliyetini alimi satimi gibi detay bilgilere ihtiyacim var rica etsem bana yardim eder misiniz?

  25. Sare Nisan 30, 2013 23:48

    Mahiyecim, size yardımcı yardımcı olmak isterim.
    Kapari yetiştirirken maliyeti düşük ama değerli bir bitki. Kendisi bir tomurcuk aslında şimdi zamanı yaklaştı hatta geçen gün ufak ufak olmaya başlamışlar.
    Daha çok Akdeniz bölgesinde yetişiyor. Alım ve satımı hakkında fazla bilgim yok.
    Ayrıca şu adresten detaylı bilgi alabilirsiniz. http://www.kebere.com/

  26. mahiye Nisan 30, 2013 23:54

    Söylediğiniz adres çok işime yaradı sorularımın cevaplarını bulabilecem çok çook teşekkür ederim iyi akşamlar.. 🙂

  27. Sare Mayıs 1, 2013 08:12

    Ne güzel! Mahiyecim.
    Kolay gelsin.

  28. Tülin Hatipoğlu Mayıs 24, 2013 07:37

    Kapari ‘nin MS hastalığına iyi geldiğini okudum. Bu hastalığı çeken bir akrabam için bu bitkiyi bulmaya çalışıyordum. Diyarbakırda Murat Çelik Beyle temasa geçeceğim.

  29. Sare Mayıs 24, 2013 13:18

    Tülin hanım, MS hastalığına iyi geldiğini bilmiyordum. Kapari bir Akdeniz bitkisi iç kısımlarda da olabiliyor.
    Diyarbakır da var mı bilmiyorum.
    Şifalar diliyorum.

  30. Filiz Ekim 12, 2013 21:21

    Bu bitkiyi yıllar evvel ortaokula giderken yolkenarlarında keşfettim çiçekler öyle güzel kokuyordu ki adını kolonya çiçeği koydum sonra bi gün baktım küçük çocuklar o tom urcukları topluyor sordum annem bunlardan turşu yapıyor dedi bağdaştıramadım bu mis kokulu çiçek nasıl diye yıllar sonra tv de yemeklere atılan Kapari nin o benim kolonya çiçeğim olduğunu öğrendim 🙂

  31. Sare Ekim 13, 2013 00:03

    Filiz hanımcım, çiçeklerine ben de bayılıyorum. Öğrenmenin zamanı yok derler.
    Sevgiler.

  32. tekin dağal Mayıs 30, 2014 19:03

    kktc de kapari denilen bitkiye gabbar deniyor kaparinin taze çıkan daları kesilerek dikenleri temizlendikten sonra yıkanıp 3-4 gün suyu değiştirilip 2\3sirke konulup geri kalanı ise tuzlu suyla doldurulup 10- 15 gün bekletilip yemeklerde ve içki sofralarında meze olarak veriliyor. ayni şekilde hıyarlarınıda yapıyorlar lezzeti inanılmaz. dallar asma tefeği gibi oluyor

  33. Sare Mayıs 30, 2014 20:35

    Tekin bey, geberenin Kıbrısta değerlendirilmesi çok güzel.
    Çok lezzetli bir turşu ve yemek malzemesi oluyor. Yeni sürgünlerini bende çok kullanıyorum.
    Afiyetle…

  34. tekin dağal Mayıs 30, 2014 19:05

    bu arada turşusunun kilosu 35 tl den satılıyor

  35. RAMAZAN ÖZSARI Haziran 25, 2014 22:03

    Kapari tomurcuk ve karpuzcuklarını geçen yıl denemek için turşusunu yaptım çok harika oldu her yiyen beğendi. Bu sene topluyor ve bol miktarda yapıyorum ilgilenen ev yapımı kapari turşusu arayan arkadaşlar 05075030435 nolu telefonumdan iletişim kurabilir

  36. Sare Haziran 30, 2014 17:34

    Ramazan bey, ellerinize sağlık.
    Afiyetle…

  37. gökhan Haziran 29, 2014 16:46

    sare hanım kapariyi tanıtan sayfanı tesadüfen gördüm. Benim bulunduğum ilde oldukça yoğun kapari. iki yıldır yıllık ihtiyacımız olan kapariyi kendi ellerimle topluyorum. gerçekten harika bir yiyecek. insan sağlığı için ne kadar önemli bir bitki olduğunu, evliya çelebinin diliyle “meyve” olduğunu öğrendikçe ilgim daha da arttı. dostlara tavsiye ederim.
    hastane köşelerinde, dr bürolarında, eczane dolaplarını dolduran ilaç yığınların da sağlık aramak yerine doğal yollarla sağlığımızı korumanın çalışması daha mantıklı olduğunu düşünenlerdenim. 0542v520 70 04

  38. Sare Haziran 30, 2014 17:36

    Gökhan bey, teşekkür ederim.
    Gerçekten çok faydalı bir bitki.
    Ellerinize sağlık.

  39. RAMAZAN ÖZSARI Temmuz 8, 2014 23:01

    Taşakür ederim Sare hanım

  40. Özlem Can Yaşar Ağustos 15, 2014 10:43

    Merhabalar Sare Hanım Nasılsınız,
    Benim eşimde MS hastası. Çok şükür bir sorunumuz yok ama eşimin sağlığını koruyucu alternatif yöntem olarak kefir mayalama, bitki ve bitki yağlarından yararlanıyorum. Eşimin ilk rahatsızlığını öğrendiğimde doğal olarak ilaçlar ile birlikte neler kullanılabilir diye günlerce araştırdım. Hemen hemen bütün araştırmalarımda kapari karpuzu, turşusu, salamurası ilk okuduğum bilgiydi. İstanbul’da oturuyorum ve tahmin edebileceğiniz gibi yaşadığım şehirde gerçekten doğal ve ev yapımı turşu/salamura bulmak yada doğal olduğuna inanmak çok zor hele ki benim için. Eşim için gerçekten güvenilir ellerle hazırlanan kapari turşusu arıyorum. Siz bu işin ticaretini yapmadığınızı yazmışsınız. Sizden rica etsem eşim için turşu ve salamura siparişi verebileceğim güvenilir bir tanıdığınız iletişim bilgisini bana iletir misiniz?
    Şimdiden teşekkür eder, iyi günler dilerim.

  41. Sare Ağustos 15, 2014 18:17

    Özlem hanım, eşinize çok geçmiş olsun.
    Kapari bitkisi yurdumuz için bir cevher ama bir türlü anlamını bulmadı.
    Şimdiye kadar bu işi yapan bir firma ya da kişi ile iltişimim olmadı olsa ne ile ve nasıl yaptıklarını görmeden ve hatta bunu uzmanlara danışmadan kimseye öneremem ama elime güvenilir bir bilgi geçerse size kesinlikle geri döneceğim.
    Sevdiklerinizle sağlıklı, mutlu, güzel günler diliyorum.
    Sevgiler.

  42. baktigul Ekim 7, 2014 14:53

    Merhabalar, ben kirgiz Turkuyum, dogal ortamda buyuyen kaparileri bizim memleketen turkler topluyor ve Turkiyeye goturuyorlar. Bunu cok uzun zamandir yapiyorlar. Dis piyasaya gidiyor demek ki

  43. Sare Ekim 8, 2014 08:53

    Baktigul, merhaba.
    Kapari çok faydalı bir bitki fakat Türkiye’de çok bilinmiyor.
    Kırgız Türklerinin bunu keşfedip bu işten kazanç sağlaması güzel olmuş.
    Siz bu bitkiden herhangibir yemek ya da turşu gibi yiyecekler yapıyor musunuz?
    Afiyetle…

  44. deniz Ekim 9, 2014 18:49

    merhabalar,
    kapari turşusunu çok duymama rağmen geçtiğimiz günlerde tatma fırsatı buldum ancak hüsrana uğradım diyebilirim çünkü bir tomurcuğunu bile zor yuttum 🙁
    hazır olarak marketten aldım, ondanmıdır bilemedim ama damağıma hiç uygun değil.
    merak ettiğim, benim turşumda mıdır acaba sorun :S çünkü internetten araştırdığımda, seveni çok :=)
    saygılar…

  45. Sare Ekim 10, 2014 07:30

    Deniz hanım, günaydın.
    Belki ilk defa tattığınız için belki de yapımından kaynaklanan bir durum olabilir ama kapari doğalında acı olan bir bitki günlerce suda tutup arındırıyoruz o sırada verdiği gibi bile pek hoş değil.
    Bütün bunlardan sonra bile kapari benim mutfağımın vazgeçilmezidir diyebilirim salata ve bazı yemeklerde kullanıyorum. Harikadır kendisi.Bir şey daha yurdurmuzun güneyinde doğal olarak o kadar çok yetişiyor ki çok güzel kokan çiçekleri esans yapımında diğeri turşu ve ilaç sanayiinde kullanılıyor Akdeniz ülkelerinde önemli bir gelir kaynağı olmasına rağmen biz bir türlü bunu sektör haline getiremedik:((ne yazık ki.
    Eğer doğadan bulursanız toplayıp kendiniz yapmayı deneyiniz memnun kalırsınız belki.
    Afiyetle…

  46. aylagul yuceyurt Aralık 28, 2014 15:42

    Bu tomurcuklar zehirli mi dalindan toplayıp yendiği zaman zehirlenir miyiz

  47. Sare Aralık 28, 2014 19:58

    Aylagül hanım, gebere- kapari için böyle birşey duymadım.Sadece çok acı oluyorlar o tadın giderilmesi gerekiyor.

  48. Gazi Ataşoğlu Ocak 14, 2015 18:14

    Sare hocam saygılar.Adana Kemal Serhadlı pmyodan öğrencinizim.Mesleğe başladık bekar hayatımızda da bu siteyle bize yardımcı oluyorsunuz.Teşekkürler.. 😀

  49. Sare Ocak 18, 2015 20:51

    Gazi Ataşoğlu, teşekkür ederim.
    Umarım faydalanıyorsunuzdur.
    Kolaylıklar diliyorum, başarılar.

Yorumlar

Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.

Adınız (required)
 : 

Email Adresiniz (required)
 : 

Website Adresiniz
 : 

Yorumunuz :