İnce Börek tarifi
İnce Börek nasıl yapılır?
Çankırı‘nın geleneksel hamur işlerinde olan ince börek, baklava benzeri tatlılar yapıldığında yapılan bir börek olup, hamuru da benzerdir.
Özellikle Ramazan ayının sonunda bayrama doğru tatlı yapılırken bir- iki tepside bu börekten yapılır. İnce böreğe peynir- maydanoz karışımı iç daha çok yakışır. Biraz zahmetli olan bu böreğimizi iftar ve bayram sofralarında ikram edebilirsiniz.
Malzemeler
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su( oda sıcaklığı)
1 çay bardağı sulu yoğurt (yoğurt suyu)
1/ 4 çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta
Tuz
Un (kulak memesi yumuşaklığında)
1 ½ su bardağı tereyağı- zeytinyağı karışımı ( ısıtılmış- katlara sürmek için)
2 su bardağı un- buğday nişastası karışımı (yarı- yarıya, açmak için)
İç malzemesi
250- 300 gr peynir (köy peyniri kullandım)
½ demet maydanoz ( incecik kıyılmış)
Karabiber
Yapılışı
Bütün sıvı malzemeler bir araya getirilir ve karıştırılır. Hamur yoğurma kabına bir miktar un alıp ortası havuz gibi açılır.
Önceden biraraya getirilip karıştırılmış sıvı malzemeye kenardan un alarak yavaşça karıştırılır ve elenmiş un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Un yoğrulduktan bir süre sonra suyunu çekiyor. Bu durumu da dikkate alarak yumuşaklığı ayarlayabilirsiniz.
Yoğrulan hamur 15- 20 dakika dinlendirilir.
Hamurumuz dinlenirken
iç malzemesi hazırlanır. Ufalanan peynire incecik kıyılmış maydanoz ve karabiber ilave edilir. Yağlar uygun bir tavaya alınıp ısıtılır.
Hamuru küçük mandalina büyüklüğünde 16 eşit parçaya ayrılır.
Hamur pazıları, hazırlanan nişastalı unla önce kahve fincanı tabağı büyüklüğünde açılır. Yapışmaması için aralarına un serpilir. Üzerleri bir örtüyle kapatılır.
Pazıların ilk açılmaları
tamamlandıktan sonra baklava yufkası inceliğinde büyütülür.
Açılması tamamlanan yufka bir örtüye serilir ve kısa süreli olarak neminin geçmesi sağlanır. Alt üst etmek gerekmektedir.
Fırın tepsimiz tereyağı ile yağlanır ve üzerine kurutulan yufka yayılır isterseniz kenarda oluşan fazlalıkları kesip alabilirsiniz. Üzerine bir- iki yemek kaşığı yağ gezdirilir.
8 adet yufka ile kat araları yağlanarak tamamlanır. 8. yufkanın üstüne yağ sürülmez, peynirli karışım yayılır.
Kalan 8 hamur aynı işlemlerden geçirililerek tamamlanır. Eşit aralıklar ayarlanarak kare dilimler kesilir. Üzeri yağlanır.
180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir.
İlk sıcaklığı geçtikten sonra servis edilir.
Afiyet olsun.
Not: Bu börek de aralarına tam katlar da koyarak
tatlı yapılan hamurdan arta kalan kesik parçaları değerlendirebilirsiniz.
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
ben el açması böreklere bu yıl başladım.ama gül böreği şeklinde yapıyorum.bunu denemek isterim.ellerinize sağlık.sevgiler…
Sibelcim, teşekkür ederim. Hamur yapımında -zaman içerisinde- şunu öğrendim; hamurdan korkmayıp üzerine gitmek gerekiyor. Açarken yırtarım yada mayası gelmeyecek diye tereddütler insanı zorluyor. Sevgiler.
börek budur işte. el açması gibi olmuyor hazır yufkalar.
Özlemcim, teşekkür ederim. Gerçekten hazır yufka ile farklı oluyor. Sevgiler.
Sare hanım,öncelikle sitenizde yer alan tariflerinizden ilgimi çekip, incelemiş bulunduklarım çok başarılı …Benzer böreği ben de yapıyorum,hamuru biraz farklı ama esas olarak aynı …İşlem olarak 15-20 cm çapında açtığımız hamurların arasına zeytinyağı sürüyoruz ve 8-9 tanesini el ile büyütüyoruz içi koyup kalan yufkalar için de aynı işlemleri yapıyoruz… Çok güzel görünüyor ,elinize sağlık ….
Enis bey, teşekkür ederim. Geç kalmakla birlikte Fb daki sayfanızı beğeniyle izliyorum. Kolaylıklar dilerim.