Karesis Kalesi- Kozan
Bir şehir için en üzücü olan şey, her yönden çok zengin bir bölgenin üzerinde kurulu olup, ama yeterince tanıtımının yapılamamış olmasıdır.
Kozan, yerleşimin bir kısmı mümbit ovada sırtını da yükseklere dayamış bir yerleşim.
Topraklarında 12 ay tarım yapılabilen Kozan, aynı zamanda stratejik bir bölge. Bu konumunun bir getirisi olsa gerek yakınında (Kozan’ın merkezine yaklaşık 15 km uzaklıkta), MÖ 300 yıllarına ait ve 1056 metre yükseklikte olan; uzaktan, uyuyan bir fili andıran ve (Büyük) İskender’in yaptırdığı bilinen, duvarlarının üzerinde gücü temsil eden fil figürü kabartmalarıyla meşhur Karasis kalesi bulunuyor.
Karasis kalesine 30-40 kişilik bir yürüyüş ekibiyle rehber eşliğinde tırmandık, ben bu tırmanışa hayatta iken yapılması gerekenlerden diye düşünüyor. Bu bölgede yoğun bir bitki örtüsü var.
Kozan’a birkaç km uzaklıkta hemen serine de kavuşabilirsiniz (burada serin yerler çok kıymetli).
Bu serinlik alanlarından biri Boğazlıyan. Burası çok güzel bir derenin kenarına kurulmuş, ulu çınarların altında serinleyebileceğiniz
her türlü günübirlik ihtiyaca cevap verebilecek tesisler bulunabilen bir yer
Daha yukarılara çıkınca doğa vahşileşiyor ağaçlı alanlar artıyor. Horzum yaylasına uğrayıp oradan Geçit deresine vardığınızda( bu bölgeye Çoban boğar deniyor)üşüyorsunuz.
Serin vadide semaver ateşinde kaynamış çay sizi kendinize getiriyor,
Burası bir vadi ve bu vadinin ortasından geçen çayın üzerinde yüzülebilecek derinlikte havuzcuklar oluşmuş. Vadinin her tarafında minnacık beyaz- lila çiçekleri olan ve bu mevsimde açan pürenler var. Püren, bildiğiniz üzere arının çok sevdiği bir çiçek ve çok meşhur “püren balı” oluyor.
Kozan, Adana’dan önce bir dönem vilayet merkezi olmuş.
Şimdilerde ehil ellerde parlatılmayı bekleyen uyuyan bir fil.
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Son Yorumlar