Pekmez tarifi
Pekmez nasıl yapılır?
Bandırma tarifi
Bandırma nasıl yapılır?
Yaz nazikçe elveda derken, olgunlaşan yaz üzümleri de toplanıp, pekmez
, cevizli sucuk, lokum ve sirke olmayı bekler.
Evlerde de toplanan üzümleri biran önce sıkıp, sularını değerlendirme telaşı almış sürerken, geçen seneden kararlaştırdığımız davet; Adana’nın Pozantı ilçesine bağlı yayla köylerinden olan Fındıklı’dan “Bandırma yapılıyor, yarın sabah burada olun” daveti geldi.
Daveti yapan Fındıklı’nın yerlisi İsrafil Amca’ydı.
Fındıklı’ya, eve vardığımızda kimsecikler kalmamıştı, herkes yakılan koca ateşin etrafında bir işin ucundan tutuyordu.
O gün şanslı bir gündü benim için. Evlerden birinde bandırma yapılırken, diğerinde pekmez için ateş yakılmıştı. Bandırmanın, tespih ağacından yapılan çatallara dizili cevizin pekmeze batırılıp asılmasına kadar bütün aşamalarını görüntülemeye çalıştım.
Pekmez için, toplanan yaz üzümleri yıkanır ve torbalara doldurulup sıkılır, sıkılan üzüm suları pekmez toprağıyla karıştırılıp ısıtılır ve süzülür. Süzülen topraksız üzüm suyu ara sıra karıştırılarak pekmez kıvamına gelene kadar kaynatılır.
Bandırma, yani cevizli sucuğun ise, işi biraz daha çok. Tabiatta öylesine güzel bir uyum var ki, üzümle aynı zamanda olgunlaşan cevizler toplanıyor ve iplere dizilip kurutuluyor iki- üç gün öncesinden. Daha önceden hasatı yapılan buğdaylardan yapılan nişasta da hazır, torbalarda bekliyor. Sonrasında ise iş, pekmezin yapılıp, içine uygun miktarda nişasta konup, kaynatılmaya ve iplere dizilen cevizlerin bandırılmasına kalıyor.
Fındıklılı hanımların düzenlediği pekmez ve bandırma atölyesine hoş geldiniz.
Dalından bir salkım üzümle başlamak istedim.
Bir tarafta üzümler yıkanırken, bir tarafta da önceden sıkılmış ve toprağından süzülmüş üzüm suyunun kaynayıp pekmez olacağı ateş ve gözleri yakan dumanı …
Hanımlar köylerde teknolojinin bütün nimetlerinden yararlanmalarına rağmen, pekmez yapımında üzüm sıkma makinalarını kullanmıyorlar. Bunun sebebi ise üzümler sıkılırken çekirdeklerin kırılıp üzüm suyunun tadını değiştirmesi. Bu yüzden, ezmeye devam…
Bu suyun tadı inanılmaz güzel.
Hanımlar hiçbir şeyi israf etmemeye çalışıyor. Posa da(haşve deniyor yörede) sirke oluyor yada kurutulup hayvanlara yem olarak veriliyor.
Pekmezin olmazsa olmazlarından: pekmez toprağı.
Bu toprak, pekmeze ne katıyorsa bilinmez yüzlerce yıldır kullanılıyor.
Artık pekmezimiz hazır ve evde hazırlanmış buğday nişastası ile üzüm suyu karıştırılıp, pütürsüz bir kıvama getirilir ve pekmeze katılıp, karıştırarak kaynatıldıktan sonra bir saat karıştıra karıştıra dibini tutturmadan koyulaşması sağlanır.
Bandırmanın dibini tutmaması için kullandıkları tahtadan yapılmış karıştırıcıya kürek deniyor ve her babayiğit onu kullanamaz diyorlar:)
Bir saat bu şekilde kaynatmaya devam….
İplere dizilmiş cevizler gelmek üzere,
Yeni yılın cevizi olmasının daha iyi olduğu bir gerçek, tazelik açısından.
İmece işte böyle birşey olsa gerek.
Bandırmaya başlıyoruz.
Bir koşuşturmaca vardı ki, görülmeye değer.
devam
Bandırmalar kazandan çıktıktan sonra biraz bir başka kabın üstünde bekletiliyor, akanlar boşa gitmesin diye.
sormaya devam,
Altta bandırmaların lezzet ortağı cevizlerle beraber kurumaları için askıda yerlerini almışlardır.
Güzeller güneşleniyorlar.
Bu serüven üzümle başladı üzümle bitmesi lazım diye düşündüm. Bu arada bağ bozumuna da bir davet aldım, kısmet olur gidersem paylaşacağım.
Buradan çalışkan Fındıklı’lı hanımlara ev sahiplikleri için teşekkür ediyorum.
Topraklarının bereketli, kazançlarının bol olmasını diliyorum.
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Merhaba,
çok güzel resimlemişsin sare cim.Olsa da yesem dedim içimden :))
pekmez çok zahmetli bir iş, ben çocukken babaannem yapardı, sevgiler…
Kış için hazırlanan bu lezzetleri bende çok severim, geçirdiğim bu bu güzel günü paylaşmak istedim.
Teşekkür ederim.
Çok zahmetli ama sonunda bu lezzete değiyor.
Bende çok severim.
Yapanların ellerine sağlık.
Sevgiler.
Gerçekten çok zahmetli, bir de üzümlerin toplanana kadar olan süreç var, Allah yardımcıları olsun.
Kazançları bol, toprakları bereketli olsun .
İyi haftalar diliyorum, sevgiler.
Çok zahmetli bir işmiş doğrusu Kazançları bol olsun her kuruşunu hak ediyorlar
Kesinlikle haklısınız. Teşekkürler.
Sevgiler.
ne çok emek !
ne çok ayrıntı ve özveri !!!!
bu bereketin ta kendisi bence..
teşekkürler sare 🙂
Sevgili Nunu, çok haklısınız. Katıldığım etkinlikleri paylaştığımda, anlamı bir kat daha artıyor benim için, sevgiler.
Hiimharika fotolar, imece usuli calisamlar da mükemmel. Kilis de de tam zamani ceviz sucugunun, orda olsamda bende katilsaydim, bol bol getirseydim buralra, harika..
Kesinlikle haklısınız bu imece usulü işlere katılmak çok zevkli, mutluluk verici…henüz cevizli sucuktan yemedik ama cevizli sıcak sıcak muhallebisinden yedik. MMmmmmm, sevgiler.
Harika fotoğraflar.Çok güzel bir paylaşım.Okumak çok zevkli.Ellerinize sağlık.
Sizlerden bana dönen bu güzel yorumlarla bu paylaşım daha anlamlı hale geliyor, teşekkürler.
Sevgiler.
bu bandırmaları yapanlardan biri de benim yiyenlere afiyet olsun gelecek yıl gelmek isteyenleri beklerim, sevgiler…
Sevgili Ümmü Gülsüm ellerin dert görmesin, topraklarınız kadar gönlünüz de zengin, teşekkür ederim.
İyi günler dilerim, sevgiler.
Çok teşekkür ederiz sitenizde bizim geleneklerimizden biri olan bandırmaya da yer verdiğiniz için.Güzel olan herşeyin bir zorluğu vardır; bandırmanında öyle ama lezzeti herşeyi unutturuyor=)
Sevgili Hatice, birlikte geçirdiğimiz bandırma günü nün de tadı hala damağımda, paylaştığınız için teşekkür ederim. Geleneksel olan değerlerimizin yaşatılmasında ufacık bir payımın olması beni çok mutlu eder. Sevgiler.
geldiğiniz için çok teşekkür ederim geleneklerimizi tantttığınız için bu tür tanıtımların olması bizi çok mutlu ediyor.inşallah tanıtımlarınız devam eder.sevgiler.
Bu kadar renkli ve süregelen ananevi etkinliklerin elden ele, dilden dile ulaşması bana inanılmaz haz veriyor. Samimi destekleriniz için ben teşekkür ederim. Sevgilerimle…
Sevgili Sare,
Bu müthiş bir seramoni. Öyle güzel fotoğraflamış ve anlatmışsın ki insan orada olabilmek için can atıyor.
Böylesine güzel geleneklerimizi bizlere anlattığın için sonsuz teşekkürler.
Işılcım, yazdığınız gibi hoş bir çalışma ortamı idi, paylaşılmazsa olmazlardan. içten yorumun için teşekkürler, sevgiler.
kare kare yapılışanında bulunmuşkadar mutlu oldum birde sonda bandırmaların lezzetine bakmakta vardı ya:):) nasib malatya pazarı artık,ellerine emeğinize sağlık
İzzet Bey, teşekkür ederim. Mutlu yıllar dilerim.
Kayınvalidemlerde pekmez yapıyorlar bayramda bana anlatmışdı nasıl yaptıklarını bu toprakdan hiç söz etmediler. Uzak olsada kısmet olursa seneye bend eonların yaptıklarını fotoğraflamayı düşünüyorum. Siz ne kadar güzel bu işe gönül vermiş ve hakkı ilede yapmışsınız. Emeğinize , katkılarınıza , hayran kaldım. Köylü milletin Efendisi gerçekden de onların emekleri karşılığını alamıyorlar bile. Paylaşımınız için teşekkürler.
Nursevin hanım, teşekkür ederim. Sizn paylaşımlarınız da merakla bekliyorum. Pekmez toprağı şıranın kayulaşmasını sağlayan bir madde oluyor. Onun olmadığını biliyorum. Bir tarım ülkesi olan ülkemizde bizlere bu lezzetli meyve sebzeleri yetştiren ve nice zahmete katlanan çiftçilerimizin gereken önemi görmesi lazım. Sevgiler.
cok teşekkür ederiz yapılışını paylaştınız için hep merak etmişimdir örenmiş olduk hemen deneyecem kendi imkanlarımda kolay gelsin
Emine hanım, teşekkür ederim. Yaptığınızda beğeneceğinizi umuyorum. Sevgiler.
televizyonda pozantı fındıklı köyünü ve yaylaları ile ilgili bir proğram seyrettim.Bandırma almak istiyorum ama nereden ve nasıl alabileceğimi bilmiyorum .Bu nedenle bana yardımcı molursanız sevinirim.
Ülkü hanım, ah, keşke yardımcı olabilsem:((
Adana’da yaşıyorsanız Fındıklı köyünden İsrafil amca- kimse sorsanız size evini gösterirler- size yerdımcı olabilir. Bir şey daha bu zamana köyde bu tür yiyecekleri yapanlar çoktan satmış oluyor ama siz gene de şansınızı zorlayın derim.