Patlıcanlı bulgur pilavı- Siyez bulguruyla

Patlıcanlı bulgur pilavı tarifi

Patlıcanlı bulgur pilavı nasıl yapılır?

Adana’nın meşhur patlıcanı artık tadının doruğunda sayılır. Tavası ve patlıcanla yapılan diğer yemeklerin yapılabildiği gibi pirinçle yapılan pilavı kadar bulgurla da pilavı çok güzel oluyor.
Pilavı, pazarda bulduğum küçüçük patlıcanları küçültmeden, bütün bırakarak Siyez bulgurunun içinde lokum gibi pişti. Lezzetinin yanında servisi de şık oldu.sayılır. Tavası ve patlıcanla yapılan diğer yemeklerin yapılabildiği gibi pirinçle yapılan pilavı kadar bulgurla da pilavı çok güzel oluyor.

Bu pilavın yanına güzel bir soğan salatası,  bir tas da ayran pek yakışıyor.

Malzemeler

1 su bardağı Siyez bulguru

5- 6 adet küçük patlıcan

2 adet orta boy domates( küp şeklinde kesilmiş)

1 adet kırmızıbiber

1 adet kuru acı biber (isteğe bağlı)

1 adet orta boy soğan (sıçandişi şeklinde kesilmiş)ı

¾ su bardağı zeytinyağı

3-4 diş sarımsak

2 su bardağı sıcak su (pilavı pişirmek için)

Tuz

Karabiber

1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılışı

Patlıcanlar yıkanır, büyüklüğüne göre alacalı veya da fotoğrafta gördüğünüz gibi soyulup ister kuşbaşı ister benim yaptığım gibi bütün olarak bırakılır. Üzerine bir miktar tuz serpilip ovulur ve yıkanır. Suyu iyice sıkılır.

Uygun bir tencereye zeytinyağı ve soğan ilave edilip şeffaflaşana kadar kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine sarımsak ve patlıcanlar ilave edilip kavurmaya devam edilir. İyice kavrulan patlıcanların üzerine hazırlanmış domatesler ve kuru acı biber ilave edilip suyunu çekene kadar tencerenin kapağı açık olarak pişirilir. Bulgurla tekrar pişeceği için çok fazla pişirmemeye dikkat edilir.

Hazır olan sebzeli malzemenin üzerine temizlenip yıkanmış ve suyu iyice süzdürülmüş olan bulgur ilave edilip kavrulur. Bu aşamada patlıcanlar tencereden alınır.

Kavrulan bulgurun üzerine patlıcanlar, tuz  ve  sıcak su dökülüp önce orta sonra düşük ateşte pişirilir.

En son aşamada kuru nane ve karabiber ilave edilip üzerine bir kâğıt havlu serilir kapağı kapatılarak dinlendirilir. Karıştırılıp servis yapılır.

Afiyet olsun.

Not: Patlıcanları temizlerken başında bulunan dikenler alınır ve fazla kısımlar soyulur eğer bütün bırakacaksanız başını kesmeyin dağılmasını önler.

Siyez bulguru, insanoğlu göçerlikten yerleşik düzene geçip de ilk bulduğu yabani buğdayı evcilleştirmesiyle elde edilen ilk buğday çeşididir.  Siyez bulgurunun 9000- 10000 yıllık bir geçmişi var.  Şişkinlik yapmayan, bağırsakları çalıştıran bu bulgurun bir diğer önemli özelliği de şeker oranının düşük olmasıdır.

Bu bulgur,  en çok Kastomunu ilimizde  yapılmaktadır.

Bu yemeğe bir yakışan daha var. Tabii ki turşu…

Bu salatayı da kapari ve çilek turşumu,  kalan son enginarlarımı limonlu su ile kıtırlığını geçirmeden haşladım ve hepsini bir araya getirdim. Üzerine de az nar ekşisi, az limon suyu ve birazcık da sızma gezdiriverdim. Dereotunu da incecik kıyıp üzerine serptim.  Çok güzel oldu.

Kendileri karşınızda…

Benzer Yazılar

Tarhana
Tarhana
UNUTULMAMALI!...
UNUTULMAMALI!...
Tirşik bastırması
Tirşik bastırması
Katıklı
Katıklı

Yorumlar
  1. mehmet saraç Temmuz 10, 2012 12:12

    sare hanım,

    geçen haftalarda kastamonu’ya gitmiştik. (mehmetsarac.blogspot.com) bir köy imamı sağolsun bir torba siyez bulguru vermişti. daha pişirmek kısmet olmadı. sizin tarife rastlayınca sevindik. bakalım kıstem olursa bu akşama bir denemek istiyoruz. ancak şimdi gidip küçük patlıcan bulmak lazım. bizim urfa’da turfanda küçük patlıcanlar olurdu ve onlarla bütün balcan yapılırdı. bir kaç kez denedik nefis olur. patlıcanınız varsa urfamutfagi.blogspot.com adresinde var.

    sevgiler

  2. sare Temmuz 11, 2012 06:21

    Mehmet bey, ne büyük tesadüf. Siz, Siyezi yerinden almışsınız. Gene u bulgurla yapılan ve ayranla pişen “ekşili” diye adlandırılan içine değişik otlar da bulunan bir pilav çeşidi de var.
    Şimdi tam patlıcan zamanı, sayfanızdan mutlaka yararlanıp bahsettiğiniz lezzeti de yapacağım.
    Kolaylıklar diliyorum.

  3. Muhterem'le Afiyetle Temmuz 10, 2012 18:52

    Kastamonu’lu olduğum için siyez bulgurunu çok iyi bilirim.
    Fakat bu tarifle bambaşka bir lezzete bürünmüş, hele o minik patlıcanların bütün halde pilavın içinde yer alması çok güzel bir fikir, ellerinize sağlık.

  4. sare Temmuz 11, 2012 06:23

    Muhterem hanımcım, teşekkür ederim. Sayfanızda mutlaka Siyez bulgurunun farklı yemekleri de vardır.
    Sevgiler.

  5. Işıl Yalçıner Temmuz 10, 2012 21:01

    Sare’ciğim,
    Yazının başında nedir bu siyez bulguru diyordum ki altta açıklamanı okudum. Lezzet olarak farkını çok merak ettim. Frik bulgurundaki gibi farklı bir aroma var mı, buralarda bulabilir miyim gibi pek çok soru takıldı aklıma.
    Bulguru çok severim ve özellikle de yaz aylarında bol patlıcanlı, domatesli, biberli olarak yaparım ben de. Bulabilirsem bu bulgurla da deneyeceğim.
    Ellerine sağlık Sare. Sayende birşey daha öğrendim.

    Çok sevgi ve selamlar,

  6. sare Temmuz 11, 2012 06:27

    Işılcım, teşekkür ederim.
    Siyez daha çok herzaman kullandığımız bulgura benziyor bir farkı bence; yaparken de farkedeceksiniz daha çabuk pişiyor ve yumuşak olabiliyor. Yedikten sonra şişkinlik yapmıyor ve hazmı daha kolay. O yüzden su ilave ederken dikkatli olmak gerekiyor.
    Denemenizi arzu ederim.
    Sevgiler.

  7. semin Temmuz 11, 2012 08:51

    sareciğim siyez bulgur yemeği eminim güzel olur ama ben en cok tursuya imrendim.. umarım bizede tatmak kısmet olur… öptüm 🙂

  8. sare Temmuz 11, 2012 10:49

    Semin, tatlım tadacğından emin olabilirsin. Beğenmende çok hoşuma gitti. Evdeki malzemeleri düşünüp o anda aklıma gelip, yapıverdiğim bir salata oldu. Çok sevgiler.

  9. mehmet saraç Temmuz 11, 2012 09:37

    sare hanım,

    siyez bulgurlu patlıcanlı pilavı dün akşam denedik ve bugün de yazdık. http://babiseyemekler.blogspot.com/ teşekkürler pek güzel ve lezzetli oldu pilavımız.

  10. sare Temmuz 11, 2012 10:46

    Mehmet bey, beğenmenize çok sevindim. Afiyet olsun. Teşekkürler…

  11. beste Temmuz 19, 2012 09:00

    Benim aklimd akaldi siyez bulguru ama ne oldugunu bilmiyorum tabi. Neyse sonbra unuttum gitti. Leo bugday cesitlerini cok seviyor burada petit epautre denen bir tur var pek severek tuketiyoruz. Seytan durttu bunun turkcesi ne ola ki dedim ve tatatatm siyez bugdayi cikti:) bulgurum yok ama bugdayim var!! çok lezzetli bir tur biraz firikle karistirip bulgur gibi pisirmeye calisayim bakalim…

  12. Sare Temmuz 19, 2012 17:34

    Bestecim, ne güzel olmuş. Firik biraz geç pişerken Siyez ise daha çabuk pişiyor. Sevgiler.

Yorumlar

Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.

Adınız (required)
 : 

Email Adresiniz (required)
 : 

Website Adresiniz
 : 

Yorumunuz :