Sarımsaklı et tarifi
Sarımsaklı et nasıl yapılır?
Çankırı mutfağının en güzel yemeklerinden biri de sarımsaklı ettir
Sarımsaklı et yemeğinde et, domates salçası, arpacık soğan, baharat ve kabuğu soyulmamış sarımsakla birleşip, lokum kıvamında bir yumuşaklık alasıya pişirilir. Daha çok Ramazan davetlerinde ve özel günlerde yapılan bu yemek ile misafirlerinize mükemmel bir ikramda bulunabilirsiniz. Annem ne der bilemiyorum ama elimden geldiğince aslına uygun olarak yapmaya çalıştım sadece yağında zeytinyağına da yer verdim.
Vaktinde sayılı esnaf lokantasında yapılan bu yemeği şimdi bulmak mümkün mü bilemiyorum ama yapıldığında öğlenden sonra bulabilene aşkolsun derlerdi.
Malzemeler
4 parça et (antrikot kullandım ve 2 parmak kalınlığında kestim- siz incik, parçalanmış gerdan ve beğendiğiniz bir bölüm kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı domates salçası
2 baş sarımsak ( iri dişli olacak)
6- 7 arpacık soğanı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Yanibahar
Yapılışı
Domates salçasının bir kaşığı, az yeni bahar ve karabiber, az tuz, azcık zeytinyağı biraraya getirilip karıştırılır ve et parçaları bu karışıma bırakılıp iyice karıştırılır, böylece salçalı sos ete iyice siner.
Kalın tabanlı bir tencere ya da döküm tencereye zeytinyağı ve tereyağının 1 kaşığı ilave edilip ısıtılır içine kabuğu soyulmuş arpacık soğanlar ilave edilir ve arada karıştırılarak kavrulur iyice ısınan tencereye salçalı sosun içindeki etler de ilave edilir ve yanmamasına dikkat ederek sotelenir.
Sos tabağında kalan salçaya kalan salça da ilave edilip karıştırılır.
Etlerin bir tarafı kızardıktan sonra diğer tarafına çevrilir her iki yüzüde istenilen kıvama gelince salçalı karışıma 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edilip etlere değdirmeden yemeğe katılır.
Tencerenin kapağı kapatılıp kaynayana kadar orta kaynadıktan sonra kısık ateşte, suyu azaldıkça azar azar sıcak su ilave ederek lokum gibi olasıya pişirilir. Çok sulu olmamasına dikkat edilir. Sulu olursa Çankırı’da buna “cıldır cıldır olmuş” derler:))
Yemeğin pişmesine yakın tanelenen sarımsaklar kabukları soyulmadan kalan tereyağında, yağı yakmadan sürekli karıştırarak sarımsaklar kızartılır. Sarımsağın kokusunu duymanız ve bir tarafının hafif kızarması yeterlidir.
Sarımsaklar pişmekte olan etin üzerine ilave edilir. Etle sarımsağın lezzetleri buluşturulup, her ikisinin de lokum kıvamı alasıya pişirilir. Yemeğin suyunu kontrol etmeyi unutmayınız.
ilk sıcaklığı geçtikten sonra, üzerine taze çekilmiş karabiber ve yenibahar serpilip, sade pilav eşliğinde servis edilir. Yanına turşu çok yakışır.
Afiyet olsun.
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Bayramda evde olamayacağım ama döndüğümde inşallah deneyeceğim. Ellerinize sağlık nefisss .. İyi bayramlar 🙂
Nursevin hanım, sevdiklerinizle güzel bir bayram geçirmenizi dilerim.
Çok sevgiler.
Sarımsağın bu görüntüsü hem burda hemde çankırı usulü lahana dolmasında kabuklu şekliyle inanılmaz cezbedici duruyor Sare hanım ellerinize sağlık …
Filiz hanım, teşekkür ederim.
Çankırı şimdi değişmiş olabilir mi bilmiyorum ama sarımsak kullandığı yemeklerinde onu kabuğuyla tutmayı tercih eder.
Bugün yapıyorum, yapmaya başladım bile …Yeni yemek tariflerinizi de bekliyorum 🙂 Selamlar
Enis bey, sarımsaklı etin menüye girmesine çok sevimdim.
Bakalım ne yorumlar gelecek.
Kolaylıklar dilerim.
Gündelik yemeğimiz oldu haftada 2-3 gün ,5’er porsiyon yapıyorum,bitiyor ,teşkkürler 🙂
Enis bey, harikasınız.
Mutfağınız sayesinde memleket yemeklerinin ömrü uzadı.
Afiyetle…