Sıvas Kömbesi tarifi
Güzel yurdumun lezzetlerini elimden geldiğince yazmak, paylaşmak en sevdiklerimden oldu. Tuzekmek sayesinde bugüne kadar dağarcımında ve mutfak dostlarında olan tatlar bir bir sayfamda yerini alıyor (Bu sıralar biraz durgunluk gibi olsa da:)) Paylaşımlarımı yaparken yüzümde hep bir tebessüm olduğunu hissediyorum.
Yaşasın mutfağımız ve bu alana gönül verip, hizmet edenler.
Tarif, çok sevdiğim bir arkadaşımın. Ona da Sıvas’lı bir arkadaşından hediye. Onun ellerinde yapılanın tadına doyamayıp, mutfağımda bir kez daha yapıp mis gibi tereyağı kokusu ve çıtır dokusuyla damaklarımız şenlendi.
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
2 su bardağı ılık içme suyu
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
6- 7 su bardağı un ( yeterince- hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak.)
1/2 su bardağı buğday nişastası ( Hamur açılırken kullanmak için.)
1 su bardağı un (Hamur açılırken kullanmak için.)
250 gr tereyağı (Hamura sürmek için.)
Yapılışı
Hamur yoğurma kabında 4 su bardağı unun içinde maya ufalanıp pütürlü hale getirilip üzerine tuz ve şeker ilave edilip harmanlanıp ortası açılır ve içine ılık süt ve su karışımı katılıp arada gereken un ilavesiyle yapılarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur.
Oda sıcaklığında üzeri kapalı olarak biraz dinlenip azcık da kabarmaya başlayınca hamur açma tahtasına alınıp portakal büyüklüğünde parçalara ayrılıp paziler yapılır. Yaklaşık 7 tane oluyor.
Un ve nişasta karıştılır.
Tereyağı eritilir.
Unlu karışım yardımıyla açabildiğiniz kadar büyüklükte ince bir yufka açılır. Açılan yufkaya her tarafına değecek şekilde tereyağı sürülüp rulo yapılır. Rulo şeklindeki yufka sündürülerek burgu yapılıp gül şeklinde sarılır.
Gül şeklindeki hamur bir tabağa alınıp buzdolabına alınır. Bu sayede hamurun sıcaklıkla mayalanmasını önlemiş oluyoruz. Bu da gevrekliği sağlıyor.
Dört tane oluncaya kadar aynı işlem yapılıp buzdolabında bekletilir.
Dördü üst üste getirilip çok ince olmayacak şekilde merdane yardımıyla inceltilip fırın tepsisine alınır.
Önceden ısıtılılmış fırında nar gibi kızarıncaya kadar 180 derece fırında pişirilir.
Yoğurt ve turşu eşliğinde servis edilir. Sıvas kömbesine bıçak değmez, elle parçalanır. Hatta elle çeke çeke yendiği söylenir.
Afiyet olsun.
Anadolu’da benzer tatlara rastlamak mümkün kimisi sadece tereyağı ile yapmış adına kömbe demiş, kimisi ise içine haşhaş- ceviz ilave edip “Amasya çöreği” olmuş bizim memlekette ise katlara ceviz serpip adına da “Yazma çöreği” demişler.
Yaşasın Ata Neneler!
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Bir Sivas’li olarak bayilirim 🙂
Cay,peynir,zeytin ,domatese,vs..Ne güzel eslik Eder.
Şule hanım, kesinlikle harika bir lezzet.
Biz de bayılarak yiyoruz.
Nefis ve lezzetli görünüyor ellerinize sağlık Sevgiler
Gülten hanım, teşekkür ederim.
Sevgilerimle…