Mahlepli- Simit tarifi
Mahlepli Simit nasıl yapılır?
Kandillerde, öğle sonrası toplantılarında veya 5 çayında yapıp, çayın ya da limonatanın yanında yenebilecek susamlı simidimizi özel kılan, içine kattığımız mahlep. Mahlebi, çekilmemiş alıp kendim havanda döverek elde ediyorum. Biraz irice kalsa da lezzeti bir başka etkiliyor (öneririm).
Simidin üzerine yakıştırdığım en güzel malzeme de susam oluyor, onu da bolca ekersek gevrek, çok lezzetli ve kapalı bir kutuda günlerce taze kalabilen nefis bir ikram oluyor.
Malzemeler
250gr tereyağı (erimiş)
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ayçiçeği yağı
1 ½ çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı mahlep
Tuz
1 yumurtanın sarısı (üzerine)
Susam (üzerine- bolca)
Aldığı kadar un
Yapılışı
Erimiş ve ılıtılmış tereyağının içine yoğurt, sıvıyağı, şeker, mahlep ve tuz ilave edilir ve pürüzsüz hale gelene kadar karıştırılır.
Üzerine un ilave edilir, karbonat katılır ve karbonatın üzerine 1-2 damla limon suyu damlatılır ve köpürtülür. Kulak memesinden azcık daha yumuşak- olursa daha gevrek oluyor- kıvama gelene kadar un ilave edilir.
Hamurdan uygun parçalar alınıp, yuvarlanıp orta büyüklükte simitler yapılıp, önce yumurta sarısına daha sonra da susama batırılıp, yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilir ve 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Bu hafta yazı yayınlamam biraz gecikti buna da hafta sonunda; yürüyüş grubuyla beraber katıldığımız, yurdumuzun güzel köşelerinde olan çam, kayın ve ardıç ormanları ile kaplı yerleşim alanlarına yaklaştıkça ormanın yerini, üzerinde tek bir yaprak dahi kalmamış şeftali, kayısı ve elma bahçelerinin yer aldığı ve hatta 1600m üzerinde azalan bitki örtüsüne inatla yetişen karlar altındaki karnıbahar, brokoli ve lahana (etrafı kokuları sarmıştı) bostanları bulunan, Toroslar üzerinde kurulmuş Mersin’e yaklaşık 1 saat mesafedeki Arslan köyü ile Tepeköy arasında yürüdük. Hava inanılmaz güzeldi, çok eğlenceli ve tertemiz karların üzerinde geçen bir gündü…
Sizlerle oralardan aldığım bir kaç görüntüyü paylaşmak istedim.
Yaklaşık 10 cm kar vardı, bu kimi yerlerde 20 cm geçiyordu.
Arslan köyünde 16 Mart 1939 yılında Ulu Önder Atatürk’ün anısını yaşatmak adına dikilen çınar aynı zamanda, 1 Mart 1920 de köyün kurtuluşu için şehit olan kurtuluş öncülerinin de adlarının bulunduğu bir anıt olmuş.
Üzerinde tek tük elma 6 dec 2012 kalmış meyve bahçeleri…
Yükseklik arttıkça, bitki örtüsü azalıyor.
Teşekkür ederim.
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Mahlebin kokusu mis gibi evi sarmıştır 🙂 ellerine sağlık canım sevgiler…
Hem de nasıl Sibelcim, teşekkür ederim.
Ellerine sağlık, susam ve mahlep daha ne olsun:)
Hafta sonu programınıza nasıl imrendim anlatamam….
Elifcim, teşekkür ederim. Haftasonu da çok zevkli geçti.
ELLERINE SAGLIK SIMITLER SUPER MANZARA SUPER DAHA NE OLSUN DEGILMI
SEVGILER
Filizcim, teşekkür ederim. Elimden geldiğince yaşadıklarımı paylaşmak beni çok mutlu ediyor.
Sare’ciğim,
Nasıl beğeniyor ve nasıl özeniyorum sizin bu yürüyüş grubunuzla yaptığınız doğa ve kültür gezilerinize. Çok da güzel fotoğraflar çekiyorsun. Aralık başında bir düğün için Antalyadaydım ve sevgili Tijene senden ve sayfandan söz ettim. Yaptıklarının çok farklı olduğunu, onun da çok beğeneceğini söyledim.
Susamlı simit benim tarifimin aynısı. Mahlep çok ama çok lezzet veriyor. Ben toz halinde alıyordum hep. Bundan böyle senin gibi yapacağım. Molanızda içilen kahvelerin yanında sanırım bu simitlerden de vardı değil mi? Ahhhh! Ah. Şimdi orda olmak vardı.
Işılcım, hayatımızın olmazlarından bir tanesi spor, yapmadığım gün kendimi suçlu hissederim, öyle güzel bir günde birlikte olmak çok güzel olurdu.
Sevgili Tijen’de tuzekmek’ i sizden duyduğunu yazmıştı, nasıl olduğunu merak etmiştim doğrusu… Samimi desteğin beni çok mutlu ediyor, sevgili arkadaşım. Teşekkür ederim.
Tijen hanım da teşvik edici sözlerle beni çok mutlu etti. Tijen hanımın ve sizin Antalya ile bağlantısı olması beni çoksevindirdi, bizim de Antalya ile bir bağlantımız var.
Güzel günlerde görüşmek dileğiyle…
simitler harika görünüyor ellerinize sağlık Bu arada kara hasret
kalmıştık görüntüler süper oldu valla
Zeynepcim, teşekkür ederim. Yurdumuzun bir çok yerinde kar olabilir ama biz buralarda hasretiz…
Tarif de içerisinde olmak üzere paylaştıkların çok hoşuma gitti. Teşekkürler..
Teşekkürler Nilgüncüm. Sevgiler…
mahlepli tatları severim:))ellerine sağlık çok güzel görünüyor
Handecim, teşekkürler. Sevgiler.
En sevdiğim tariflerden biridir. Ellerinize sağlık ve doğa fotolarıda bir harika
Selma hanım, teşekkür ederim.
Mahlep simide yakışıyor ben de seviyorum.
Sevgiler.