Tarhana tarifi
Evde tarhana yapımı tarifi
Tarhana nasıl yapılır?
Tarhana tartar boğazımı yırtar.
Baklava börek gel beni kurtar.
Her sene yaptığımız gibi bu sene de annemin
“tarhanayı ne zaman yoğuralım” diye kahvaltı sohbetlerine konu etmesiyle evde tarhana yapım süreci başladı. Birkaç gün konuşup ardından da malzemelerin gelmesiyle yapmak şart olmuştu.
Kışın severek içtiğimiz bu çorbayı biz çok malzemeli yapmıyoruz. Fazla malzemenin bayatlamayı hızlandıracağı düşüncesiyle tarhana harcında sadece domates ve kırmızı biber oluyor.
Kendi yaptığımız miktara göre tarifi veriyorum.
Malzemeler
2,5 kilo yağlı yoğurt
1 torba süzme yoğurt
1 yaş ekmek hamuru
Tuz (maalesef göz kararı- çok tuzlu olmayacak)
1 kilo irmik
5-7 kilo un
2 kilo kırmızıbiber
3 kilo olgun domates
Yapılışı
Biberle domatesi temizledikten sonra basınçlı tencerede üstünü örtecek kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz ilavesiyle buhar çıktıktan sonra yarım saat haşlayın.
Haşlanan sebzeleri süzdürüp (sebzelerin suyunu atmayın) rondodan çekin. Bu aşamada biberlerin ve domateslerin kabukları için pek endişe etmeyin. Çok rahatsız oluyorsanız alabilirsiniz, ama son aşamada kuruyan tarhana parçaları da rondoda çekileceği için hiçbir şey kalmayacak.
Büyükçe bir yoğurma kabında rondoda çekilmiş sebzeler ve yoğurt ya elle ya da mikser yardımıyla pürüzsüz hale getirilir. Karışımın üzerine irmik, yaş ekmek hamuru tuz ve yavaş yavaş un ilave edilerek çok katı olmayacak bir hamur yoğrulur. (Sebzeden süzdürülen suyu bu sırada kullanabilirsiniz.)
Yoğrulan hamurumuzun üstüne bir miktar un serperek üstü kapatılır ve kabımızın kapağını kapatıp üstünü kalın örtülerle sararak mayalanmaya bırakılır.
Tarhananın mayalanması bizim usüle göre 5 gece – 4 gündüz (tarhananın ekşimesine bağlı).
Bu sürenin sonunda güneş görecek bir yerde (balkonda) serilen kalın örtülerin üzerine tarhana hamurları, birbirlerine yapışmaması için üzerlerine un da serpilerek parçalar halinde sıralanır. Arada alt üst ederek kuruması sağlanır. Çok fazla sertleşmesine gerek yok.
Daha sonra küçük parçalara ayrılan kuru hamurlar uygun miktarlarda rondodan çekilir ve tekrar kuruması için gölge güneş gören bir yere serilir.
Tamamı rondodan geçirilen ve birazcık da kuruması sağlanan tarhanamızda iri taneler varsa, orta boy bir elekten geçirilerek üstte kalan kısım da tekrar rondolanabilir. Ben çok iri olmadıkça buna gerek görmüyorum, şöyle ki tarhanayı pişirmeden bir saat önce bir miktar soğuk suyla ıslatırsak onlar da eriyecektir.
Tarhanayı sabahtan yaparsanız, gün boyu ara sıra karıştırarak güneşte bırakabilirsiniz. Akşam da kalsın diyorsanız üstünü bir örtüyle kapatmayı unutmayın (biz bırakmıyoruz).
Ertesi gün de evin içinde, uygun bir yerde birkaç gün serili kalması gerekiyor.
Cam kavanozlarda veya bez torbalarda saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Sare’cim güzel yorumun için teşekkür ederim.Tar
hanaya bayılırım ellerine sağlık efiyetle tüketirsiniz inşallah sevgiler…
Deryacım, teşekkür ederim. İyi günler dilerim.
Kışın Tarhanaya bayılırım ama evde yapmaya cesaret edemiyorum. Çok güzel görünüyor ellerinize emeklerinize sağlık kışın güzel günlerde tüketin.
Handancım teşekkür ederim.Az miktarlarda bir deneme yapabilirsin, o kadar güzel ve emekli işleri yapan birisi mutlaka yapar. sevgiler.
Thank you for your nice words. I hope I won’t come down you all.