Şirden mayası tarifi
Şirden mayası ile peynir tarifi
Peynir en sevdiğim yiyeceklerden bir tanesi ve evde ekmek yaptığım gibi peynir yapmayı da çok seviyorum. Benim peynirlerim genelde yoğurtla bazen de limon- sirke damlalarıyla oluverenlerden.
Ne zamandır duyup da bir türlü merakımı gideremediğim şırdan mayasını ise Gülsüm hanım çözüverdi. Aynen dedikleri şu;
” Şırdanı al ılık süte bırak mayalansın”
“Mayam nasıl olacak, peki?”
“Çıkan yeşil suya şırdanı geri bırakırsın al sana maya…”
” Bu kadar mı ?”
“Evet”
İşlem tamam.
Bütün sorular sorulup iş bu kadar kolay olunca durulmaz.
Sütçüden süt, şırdan da kasapdan alınır ve heyecanlı bir bekleyiş başlar.
Nasıl mı? Resmen kimyasal bir deney yapar gibiydim. Sonuçlar gözümün önünde gelişti ve nerdeyse bezden çıktığı gün bitiveren bir peynirim ve sonraki peynirlerim için mayam oldu.
Malzemeler
3 l süt
1 adet şırdan
Salamura tuzu
Yapılışı
Süt kaynatılmadan ılıtılır. Korkmayın maya olduktan sonra ısıtacağız. Sütçünüz güvenilir olsun.
Temizlenmiş şırdan iyice yıkanır. Süzülür.
Ilıyan süte şırdan bırakılır ve kapağı kapatılır ve ılık ortam sağlamak için üzeri sarılır. Birkaç saat beklenir.
Yoğurt kadar olmasa da koyulaşan sütün tenceresi ocağa alınır ve içinden şırdan çıkarılır. Atmayın. (Bu aşamada benim hikayem şöyle gelişti; süt geçen 5 saat içerisinde mayalanammaış gibi duru idi. Ben de olan oldu nasılsa bir ocağa alayım ısıtayım dedim ve tahta kaşıkla karıştırarak ısıtmaya başladım ve bir süre sonra kaşığa birşeyler toplanmaya başladı ve yeşil su belirdi. Olmuştu, mutlu ben:)
Ocak orta ateşte peynirin yeşil suyu çıkana kadar kaşıkla karıştırılır bir iki tık da kaynatılır. Kaşığa peynirin toplandığını fark edecesiniz.
Üzerine tülbent serilmiş süzgece suyuyla beraber dökülür ve tülbentte biriken peynir şekillendirilir ve düğümlenip baskıya alınır.
Çıkan su uygun bir saklama kabına alınır ve soğutulur. Soğuyan peynir suyuna şırdan ve tuzunu belli edecek kadar tuz ilave edilir.
Buzdolabında en fazla 3 ay saklanabilir.
Baskıdan çıkan peynir isteğe bağlı olarak tuzlanıp yada tuzsuz afiyetle yenir.
Afiyet olsun.
Şirden, geviş getiren hayvanların 4 bölümlü midelerinin son bölümüdür.
Ne yazık ki peyniri yaparken oluşan aşamaları fotoğraflamamıştım
Peynir altındaki ekmeğim ekşi mayayla yapılmış olup cevizlidir. Tadına doyum olmaz.
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Ellerinize sağlık. Ne kadar marifetlisiniz. Hep sağlıklı ve yararlı tariflerle beni şaşırtmaya devam ediyorsunuz.
Nursevin hanım, teşekkür ederim.
Elimden geldiğince birşeyle yapmaya yapılanları sergilemeye aracı olmaya çalışıyorum.
Sevgiler.
elinize sağlık Sare hanım çok güzel görünüyor,eminim tadı da öyledir. Dün yazmıştım size ben muhtemelen havanın rutubetinden dolayı yapamadım ama size bir önerim var adanada siz yapabilirsiniz mutlaka …Aldığınız şirdeni gergin vaziyette kurutun,kuruduktan sonra nohut büyüklüğü kadar parça ile peynir mayalayabilirsiniz
Enis bey teşekkür ederim.
Paylaşımınız çok kıymetli kesinlikle deneyeceğim.
Kolaylıklar dilerim.
yaaa offf sare hanımmm okadar içten anlatıyorsunuzuki sizi tanıdıgım için karsımda konuşuyorsunuz hissediyorum inanın bu tarifi okurken gözlerim doldu iyiki sizleri tanımışım iyiki varsınız ömrünüz uzun keyfiniz bol olsun canlarım sevgiyle kalın afiyet olsun… yapacagım bunu yanlız tadı lor gibimi kasar lor arasımı
Aytopcum, teşekkür ederim. Sizi tanıdığım için kendimi şanslı hissediyorum. En içten duygularımla size mutluluk, sağlık ve huzur diliyorum.
Aytopcum, peynir loru kesinlikle çok aşıyor dahası kaşar gibi oluyor sanki…
Sevgilerimle…
Sarecim, ne kadar da kolaymış. Şu aralar hiç birşeye dikkatimi veremiyorum:( koşu biter bitmez ilk önce bu tarifi deneyeceğim. Görüntüsü çok güzel, sen tavsiye ediyorsan tadı da çok güzeldir eminim. Paylaşım için teşekkürler, sevgiler:)
Aslıcım, teşekkür ederim.
Beğeniyle etkinliklerinizi izliyorum ve bütün gönlimle destekliyorum. Yolunuz açık olsun.
Denediğinizde beğeneceksiniz bir taraftanda çok sağlıklı bir maya ve peynir elde ediyorsunuz.
Sevgilerimle…
Elinize sağlık,güzel ve ilginç bir paylaşım.Ben kendi adıma bu şekilde mayalanan bir peynir hiç duymamıştım.Bu peynirin özel bir adı var mı acaba ? Ben et yemiyorum,peyniri de bu anlamda sorgulamak hiç aklıma gelmemişti.Bir an paniğe kapıldım,yemiş olabilir miyim diye 🙂
Nergizcim, teşekkür ederim.
Bu maya tamemen doğal bir şey ama siz hayvansal ürünler almadığınız için sıkıntı olur mu bilemeyeceğim. Bir dahasında köy pazarlarında hangi maya kullandıklarını sorabilirsiniz.
Paniğe kapılmayın derim:))
Sevgilerimle…
şirdeni bulabilirsem ablacım kesin deneyeceğim bu peyniri:)
kasabımıza rica edelim bakalım:)
Denizcim, denemelisiniz. Oğlum küçükken yoğurt ve peynirlerini çoğunlukla evde yapmıştım.
Sevgilerimle…
ha ri ka 🙂 sirdan bulmak mesele ama denemeniz, guzel sonucu heyecan verici:)
Bestecim, teşekkür ederim.
Sonucu alana kadar geçirdiğim süre nasıl uzun geldi. Merak kediyi…
Sarecim,ilginç…hemen kasaba sorup,yapmayı deneyeceğim.Artık beceremezsem ,sana tekrar yazarım.Eline sağlık.
Dilekcim, teşekkür ederim.
Sonucun başarılı olacağını biliyorum.
Sevgilerimle…
sare hanımcım bu şırdan nasıl birsey şimdi sıvı maya olsa neden ılıyan süte sırdan bırakılır dediniz dün sordum lokman hekimlere onlar peynir mayası sıvı var dediler onu biliyorum ama şimdi yazılan mesajlardan hayvansal oldugunu anlıyorum bu bagırsak gibi birsey var onu oysa paynir-sırdan offf kafam karıştı:))aydınlatmanızı rica:))
Aytopcum, mutlaka biliyorsunuz şirden aslında işkembenin bir kısmı hem de son kısmı oluyor ve en son sindirim orada yapılıyor. Bir kese şeklinde ve içi katlı işkembenin dokusundan daha narin gibi ama esas ilginç olanı içerinde bulunan salgısından dolayı peynir yapımında kullanılıyor. Bu parçayı ılık sütün içine bırakıp mayalandırıyoruz. Umarım faydalı olabildim. Sıvı peynir mayalarından hiç hoşlanmadım nedense…
Sevgilerimle…
dün kasabagittim sordum ulusta halde bulursunuz dediler ulusa gittiğimde alacagım cok merak ettim canısı acıklamanız için cok tesekkurler kocaman öptümmmmmmmmmm
Aytopcum, teşekkür ederim.
Doğrudur, halde bulabilirsiniz.
Sevgilerimle…
Vallahi harika! Nasıl farklı değil mi ev peynirinin tadı? İnsan piyasadaki peynirlerin çoğunu yiyemez oluyor.
Tijen hanım, ev peyniri gibisi yok. Mis gibi kokusuyla başımı döndürüyor. Ya hazırlarken yaşadığım heyecan…
Sevgilerimle..
Merhaba Sare hanım verdiğiniz tarif için çok çok teşekkürler. Resmen imdadıma yetişti vermiş olduğunuz tarif çünkü sağlıklı peynir Nasıl yapabilirim diye çılgınlar gibi araştırıyodum.Ama tek anlamadığım kısım kalan yeşil suyu ve Şirdan ı dolapta saklayabilirsiniz derken Şirdan muhafaza etmek için mi saklıyoruz yoksa peyniri bu karışımın içine koyarak saklıyorsunuz demek istediniz?salamura gibi
Zeliha, teşekkür ederim.
Yeşil suyu şırdanı muhafaza etmek için kullanıyoruz.
Dediğiniz gibi peynir suyu salamura için de kullanılıyor.
Kolay gelsin, afiyetle.
Sare hanım, buzdolabında sakladığınız şırdan’lı suyu 3 ay bitiminde tekrardan şırdan organı almak mı gerekiyor? Tarif için teşekkürler. Sevgilerle..
Pelin hanım, rica ederim.
Evet, tazelemekte fayda var.
Afiyetler olsun.
selamlar sare hanım. ben şirden mayayı balıkesirde bi teyzemden temin ettim. sağolsun kendi yapmış ve kurutmuş. bir parça istedim hepsini göndermiş. şimdi size sormak istediğim soru bu maya kuru ve ben misal olarak 5 lt sütten peynir yapacağım. nekadarını kullanacağım bu süte. ayrıca bu şirdeni sıvı olarakta bazı arkadaşlarımız temin edebileceğini yazmış yorumlara ve ölçeği sıvı olarak vermişler. ben bunu ne şekilde çöze bilirim. yardımcı olurmusunuz. şimdiden teşekkürler…
Mahmut bey, rica ederim.
Şirdeni kuru olarak deneme fırsatım çok istememe rağmen hiç olmadı. Ama yapıldığını biliyorum. 5 kilo süte şirdenin büyüklüğüne göre 1/3 gibi bir arçasını atarsanız olur diye düşünüyorum. Deneme yanılmayla çözülüyor bazen. Çiğ olarak tamamını kullanıyoruz bildiğiniz gibi. Eğer denersem sizi bilgilendiririm.
Sonucu yazarsanız sevinirim Kolaylıklar diliyorum.