Turunç reçeli tarifi
Adana’nın bu günlerde neredeyse her tarafı turuncu renkle sarmalanmış gibi. Nedeni ise arada tek tük portakal ve limon ağaçları olsa da zamanında dikilmiş ve şimdilerde kocaman olmuş turunç ağaçları. Görmeniz lazım.
Turunçların renkleri alabildiğince göz alıcı ve olgunluklarının zirvesindeler ve artık yerlere dökülüyorlar.
Sabahın erken vakitlerinde bana mutluluk ve huzur veren Merkez Park, evimizin çok yakınında olan muhteşem doğası ve birbirine hiç benzemeyen değişik alan düzenlemeleriyle sabaha merhaba dediğimiz bisiklet ve yürüyüş alanımız. Bir sabah gidemesem güne eksik başlamış hissi veriyor.
İlkbaharı merakla bekliyorum.
Şimdi bana ne alaka demeyin, parkın her tarafında turunç ağaçlarına rastlayabilirsiniz. Turunçlar bu kadar albenili ve olgunluklarının zirvesinde iken olmazsa olmaz yapılacak bir şey var: Turunç Reçeli.
Eşimle beraber bir hafta boyunca yere düşenleri bir-iki eve taşıdık, oradan da annemin mutfağını şenlendirdiler.
Bir başka konudan da bahsetmeden geçemeyeceğim, Antalya’da evimizin bulunduğu köydeki komşumuz Saadet Hanım bir gün gelirken turunç reçeliyle gelmişti. Nasıl yapıldığını sorunca anlatmış ve diğer gelişinde ise koca bir torba dolusu turunç ile geldi. Bildiklerini ve yaptıklarını paylaşmaktan çok keyf alan Saadet hanıma buradan selam olsun.
Ve bu sabah turunç reçeli sürecini başlattık, zor kısmı bitti yarın şerbette kaynatma zamanı olacak. İmkân olsa da evdeki muhteşem kokuyu alabilseniz.
Malzemeler
12 turunç
1 kilo şeker
4 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Yapılışı
Turunçlar güzelce yıkanır.
Rendenin ince bölümüyle turunçların kabuğunun dış yüzeyi incecik rendelenir.
Yüzeyleri rendelenen turunçlar iki parmak kalınlığında elma dilimi şeklinde dilimlenir. İçindeki meyvelerin etli kısmını isterseniz turunç ekşisi ya da şerbeti yapmak için kullanabilirsiniz. Ben bu aralar salataya sadece limon yerine turunç kullanıyorum.
Kabukların iç kısımlarında bulunan beyaz bölümü sadece kabuk kalmamasına özen gösterilerek keskin bir bıçakla dikkatli bir biçimde alınır. İçindeki beyaz kısım birazcık bırakılmadır ki lokum gibi bir reçel olsun.
Kabukları sıkı bir şekilde ince kısımdan ince kısma rulo şeklinde sarılırken, diğer tarafta hazırladığımız yorgan ipliği geçirilmiş iğnenin hazır tutulması gerekir ki sarılan turunç kabukları alıç meyvesi şeklinde ipe dizilsin. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken şey kabuk rulolarının arasında hiç boşluk olmamasıdır. 15-20 tane meyve rulosu bir dizeye uygun geliyor. İki ucu birleştirirken sıkıca bağlamaya özen gösterin. Bu da meyve kabuklarının haşlanması esnasında açılmamasını sağlayıp şeklini korur.
Turunç kabuğu ruloları, dizelerinin hazırlanması bittikten sonra büyükçe bir tencereye doldurulan su kaynadıktan sonra içine atılıp diriliğini kaybetmeyecek şekilde haşlanır.
Haşlanan turunçlar hemen soğuk su dolu kaba alınıp, arada suyu değiştirilerek 1 gün bekletilir, böylece acı suyunun atması sağlanır.
Ertesi gün uygun bir tencerede 1 kilo şekere 4 su bardağı su dökülür ve şeker eriyene kadar karıştırılarak orta ateşte kaynatılır.
Bu esnada turunçlar süzgece alınır ve iyice süzülmesi sağlanır ve hatta kalın bir mutfak havlusunun arasına alınıp ufak dokunuşlarla kalan suyunun alınması sağlanır.
Kaynanan şerbete turunçlar atılır ve gene orta ateşte 10 – 15 dakika kaynatılır. Üzeri kapatılıp bir gün şerbette bekletilir.
Ertesi gün önce şerbetteki turunçlar süzgeçle alınır ve süzdürülür. Şerbet kaynadıktan sonra meyve kabukları atılır, turuncu attıktan sonra uygun kıvama gelmesine yakın yarım limonun suyu sıkılır ve bir-iki taşım kaynadıktan sonra ocak kapatılır ve tenceresinde birazcık ılıması beklenir.
Kuru kavanozlara boşaltılır ve şerbetin meyvelerin üstünü kapatması sağlanır.
Afiyet olsun.
Not: Bu reçeldeki meyve kabuklarını yazın parfe, dondurmalarda ve yine uygun keklerde kullanıyorum.
Bu meyve kabuklarını pasta ve cheesecake süslemelerinde kullanabilirsiniz.
Ayrıca çok ince dilimler halinde tavuk yemeklerinin sosunda kullanıyorum.
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Sevgili Sare, sanki seni anlatırken duyar gibi oldum. Çok nefis olduğuna eminim. Görüntü de harika! Ellerine sağlık. Ben Bunu Portakal ile denemeyi düşünüyorum(ne yazik ki bizim turuncumuz yok.) Sevgiler.Berrin
Ah canım arkadaşım, sağol. Sen yapınca portakalla da çok güzel olur, eminim.
Karlı Ankara’da, sevdiklerinle güzel bir haftasonu geçirmeni dilerim.
Görüşmek dileğiyle, çok sevgiler.