Vişneli pilav tarifi
Vişneli pilav nasıl yapılır?
Vişnenin en güzel zamanı, her yerde bulmak mümkün.
Vişneli yemekler ve tatlılar yapmaya çoktan başladım. Vişneyle yaptığım linguine bir harikaydı. Bu tadı unutmamışken çoktandır yapmak istediğim sadece meyve ile yapılmasına rağmen içinde bulunduğumuz Ramazan ayı ve gelecek bayram sofraları için renkli ama bir o kadar da lezzetli pilavı kuşbaşı et ile birleştirdim. Tadına doyum olmadı. Kesinlikle önerilir.
Malzemeler
300 gr kuzu kuşbaşı
500 gr vişne- çekirdekleri çıkartılmış
3 adet küçük soğan
1 adet kabuk tarçın
50 gr tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı- eti kavurmak için
2 yemek kaşığı zeytinyağı- pilav için
2 yemek kaşığı zeytinyağı- eti haşlamadan önce sotelemek için
1 su bardağı pirinç- baldo, yasemin yarı yarıya
Tuz
Karabiber
Yenibahar
Yapılışı
Basınçlı tencere ısıtılır ve içine zeytinyağı kabukları soyulmuş soğanlar, 1 diş sarımsak beraber kavrulur tencere iyice ısındığında kuşbaşı etler bırakılır ve suyunu salmasına fırsat vermeden kavrulur.
Et güzelce kavrulduktan sonra üzerini örtecek kadar sıcak su ve yeterince tuz ilave edlir ve kapağı kapatılır. Buhar çıktıktan sonra kısık ateşe getirilip 20 dakika pişirilir.
Etler pişerken vişnelerin çekirdekleri çıkartılır, çıkan suyuyla beraber orta ateşte dirilikleri geçesiye pişirilir. Üzerine tereyağı ve kabuk tarçın da ilave edilip tatların birbirini alması sağlanır. Sulu olmaması gerekmektedir.
Vişneler olup dinlenirken, en az 1 saat önceden iyice yıkandıktan sonra tuzlu, ılık suda ıslatılan pirinçler süzülür ve 1-2 sefer daha yıkanır.
Pilav için; 2 yemek kaşığı zeytinyağı ısıtılır üzerine 1 e 1, 5 içme suyu ve yeterince tuz ilave edilip kaynatılır. Kaynayan suya süzülmüş pirinçler ilave edilir ve suyunu çekip göz göz olana kadar önce orta sonrasında kısık ateşte pişirilir.
Pişen kuşbaşı etler, etler için ayrılan yağla birlikte kavrulur. Üzerindeki haşlama suyunun tadı alınır. Üzerine azcık karabiber ve yenibahar serpilir.
Pişen pilavın üzerine karabiber ve yenibahar serpilip, tahta kaşığın sapıyla taranır. Pilavın ilk ısısı çıktıktan sonra kavrulmuş etler ilave edilip karıştırılır.
Çukur ve tabanı yayvan bir kaba önce vişneler üzerine etli pilav ilave edilip biraz bastırılır. Düz bir tabağa ters- yüz edilir.
Güzel bir yeşil salatayla servis edilir.
Afiyet olsun.
Not. Vişneli pilavı isterseniz vişneleri 1 su bardağı suda haşlayıp suyunu pilav için ayırıp, vişneleri yine tereyağı ile kavurup üzerine pirinçin ölçüsü kadar vişneli suyla karışık su, biraz tuz ilave edilir ve kaynayınca pirinç salınır ve renkli meyvesiyle karışık vişneli pilav yapılmış olur.
Bu pilav, Tortum- Erzurum’a ait bir yemektir.
Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Vişneyi ,et ve pilavlarda kullanmak aslında Osmanlı’dan günümüze gelen bir lezzet.Sizin yorumunuzla özellikle baharat seçiminizle tam oturmuş .Ellerinize sağlık,sofranız bereketli olsun…
Kerimancım, teşekkür ederim.
Bu yemek Osmanlı yemek kültüründe olduğu gibi Tortum- Erzurum bölgesine ait bir yemek.
Biliyorsunuz Tortum ilçesi çok bağlık- bahçelik bir yer.
Yenibahar benim en sevdiğim pilav baharatı sayılır.
Hepimizin sofralarından bolluk- berket ve huzur eksik olmasın.
Sevgilerimle…
Mükemmel, en kısa zamanda belki de bugün 🙂 denemem gereken bir tarif …Elinize sağlık,sayenizde epey şey öğrendim,teşekkürler …
Aaaa… Ne demek, estağfurullah.
Enis bey, vişneler bitmeden pek hoş olur.
Kolaylıklar dilerim.
Diyecek birseyim yokkk bayıldımmmm yapacagım canısı
Meyveli tatları seviyorsan, yap:))
Sevgilerimle, Aytopcum.
Tek kelimeyle harika. Ellerine sağlık Sare’cim. Sevgiler.
Pembecim, teşekkür ederim.
Sevgilerimle…